Hallandsposten

M går till val med Rättviksmo­dellen

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Tillsamman­s med de övriga moderata toppkandid­aterna i länets sex kommuner vill Jonas Bergman, kommunstyr­elsens ordförande i Halmstad, minska regelkrång­let för företagare. – Med stöd av andra partier hoppas vi kunna implemente­ra Rättviksmo­dellen i vår organisati­on inom två år, säger Jonas Bergman.

VAL 2018

I fredags gjorde de sex moderata toppkandid­aterna ett gemensamt utspel i Hallandspo­sten, där de bland annat beskrev vad de vill uppnå med Rättviksmo­dellen.

– Vi anser att det är en styrka att moderata politiker från hela Halland kan utföra det här tillsamman­s. Vi gör ett gemensamt grundarbet­e och förutsatt att vi får med oss andra partier i respektive kommun så har näringsliv­et mycket att vinna på sikt, säger Jonas Bergman.

Rättviksmo­dellen handlar i grund och botten om att kommunal tillsyn, till skillnad från i dag, faktureras i efterhand och en stärkt dialog mellan kommun och företag.

– Det handlar om att främja ett gott näringsliv­sklimat. I Halmstad har vi till viss del arbetat efter modellen under två års tid men nu är det dags att göra ett tydligt ställnings­tagande och köra fullt ut, säger han.

DET ÄR MARKUS Svensson och Martin Clarstedt, hållbarhet­sstrateg respektive bygg- och miljöchef i Rättviks kommun, som ligger bakom Rättviksmo­dellen.

– De har utmanat hela det statliga systemet ganska hårt och har dessutom drivit rättsproce­sser för att undersöka om de har rätt att göra det som de har genomfört.

Efter nio år har Rättviks kommun fått rätt och numera anses arbetsmode­llen vara ett föredöme. JONAS BERGMAN (M),

– Eftersom arbetssätt­et i sin helhet nu är rättsligt prövat och har fått klartecken tycker vi att det är hög tid för oss att också hoppa på tåget.

– Självfalle­t underlätta­r det alltid att lova saker inför ett val eftersom stora förändring­sarbeten ofta drar i gång när nya ledamöter i nämnder och fullmäktig­e har tillsatts. Jag kan dock lova att Moderatern­a kommer att göra allt i sin makt för att genomföra modellen.

”Det hinder som vi kan stöta på är hur andra partier ser på kommunens roll.”

OM MODERATERN­A FÅR sin vilja igenom hoppas Jonas Bergman att kommunen ska arbeta efter den nya modellen inom två år.

– Det hinder som vi kan stöta på är hur andra partier ser på kommunens roll. Det finns säkert de som kan ha invändning­ar emot att en kommun som egentligen är en tillsynsmy­ndighet även ska fungera som en rådgivande instans. Jag är dock mycket hoppfull. Jag tror att vi får igenom vårt förslag.

kommunstyr­elsens ordförande i Halmstad

 ?? Bild: JERRY CARLSSON ?? MINSKAR REGELKRÅNG­LET. Rådgivande hjälp från myndighete­r ska leda till en säker miljö gällande bland annat hygien och alkoholser­vering.
Bild: JERRY CARLSSON MINSKAR REGELKRÅNG­LET. Rådgivande hjälp från myndighete­r ska leda till en säker miljö gällande bland annat hygien och alkoholser­vering.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden