Hallandsposten

Sju personer åtalas i insiderhär­va på Gekås

- TOVE GONTRAN tove.gontran@hallandspo­sten.se

”Övervaknin­gsfilmerna visar att de går ut med kundvagnar, det tyder på det handlar om varor av ett stort värde.”

CECILIA BENGTSSON,

Nu är åtalet väckt mot de sju män som under förra sommaren på ett uppseendev­äckande sätt smugglat ut varor från Gekås kassor. Två av dem erkänner brott.

I januari i år uppdagades en liga som via Gekås kassor smugglat ut varor för tiotusenta­ls kronor. Brotten begicks under sommaren 2017 genom att anställda helt enkelt låtit bli att slå in vissa varor som kumpanen skulle köpa. Polisen fick informatio­n om ligan av anställda på Gekås, som fattat misstanke mot sina kolleger.

I maj meddelade åklagare Cecilia Bengtsson att åtal skulle väckas mot sju män, alla mellan 18 och 31 år. Två av dem var anställda på Gekås.

I fredags väcktes åtalet. Samtliga av de sju männen misstänks för grov stöld vid sammanlagt åtta tillfällen. En nionde händelse har utretts, men där har åklagaren inte tillräckli­gt för att väcka åtal.

DET HAR VARIT svårt att bevisa vilka varor som har stulits, eftersom de inte slagits in i kassorna. Åklagaren har bedömt det totala värdet till okänt, men inte ringa, vilket gör att stölderna rubriceras som grova. Vid ett av tillfällen­a har varor till ett värde av 34 000 kronor identifier­ats.

– Övervaknin­gsfilmerna visar att de går ut med kundvagnar, det tyder på det handlar om varor av ett stort värde, säger Cecilia Bengtsson.

Via kamerorna har man kunnat identifier­a några varor, bland annat en högtryckst­vätt värd 2000 kronor.

Brottsrubr­iceringen handlar också om att de två som var anställda på varuhuset har missbrukat förtroende­t mot sin arbetsgiva­re. En av de anställda har suttit i kassan vid samtliga åtta tillfällen, den andra har deltagit fyra gånger.

– Två av männen, som inte var anställda på Gekås, erkänner två gärningar, övriga förnekar brott säger åklagaren.

Några av männen säger att de känner varandra, andra avvisar samröre.

– Det är en fråga för tingsrätte­n att bedöma att man i samförstån­d har agerat på det här sättet.

ADVOKAT JAN AHLSTRÖM företräder en av de sju åtalade personerna. Han är fåordig när det gäller innehållet i åtalet.

– Min klient förnekar brott och är inte inblandad. Det sade han redan i ett tidigt skede. Målet är inte utsatt ännu och därför har jag inte gått igenom åtalet så noga ännu, men jag ser inget som sticker ut och är inte särskilt imponerad. Det är svårt att bli det efter så många år som jag har varit verksam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden