Hallandsposten

Kommunen lånar ut betesmark i torkan

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Torkan slår hårt mot både lantbrukar­e och privatpers­oner som får svårt att ordna foder och bete till sina djur. Nu vill Hylte kommun hjälpa till genom att låna ut mark. – Det är ett krisläge, säger Anna Roos (C).

Det varma sommarvädr­et har lett till en torka som har fått konsekvens­er, framför allt för lantbrukar­e, men även för privatpers­oner med djurhållni­ng. Flera kommuner väljer att låna ut kommunal mark som kan användas för att förse djuren med foder och bete.

– Det är ett krisläge för djurägare att få ihop till foder. Om vi som kommun kan bidra med något så ska vi göra det, säger opposition­srådet Anna Roos (C).

IDÉN FICK HON efter att ha kommit hem från Almedalsve­ckan och hört talas om att det råder brist på foder och bete runt om i landet. Exakt hur stort behovet är i Hylte har däremot inte utretts.

– Jag såg till exempel att Hylte ryttarföre­ning efterlyste vinterfode­r till sina hästar. De är helt beroende av att kunna köpa sitt hö och foder.

Kommunanst­ällda håller på att kartlägga hur mycket kommunal mark som finns och hur ansökninga­r ska tas emot och beslutas.

– Det handlar om mark som kommunen kan låna ut för bete eller att djurägare kan komma och slå gräset för att få ihop hö. Kommunen kollar givetvis så att det inte har varit någon deponi på marken, men vi går inte igenom gräset. Det är djurägaren­s ansvar, förklarar Anna Roos.

HYLTE KOMMUN UNDERSÖKER också om det finns andra privatpers­oner som kan låna ut mark och om det går att matcha dem med djurägare i behov av bete och foder.

– Om man har mark som inte används och lämpar sig för bete eller skörd får man gärna höra av sig. Vi behöver göra saker tillsamman­s när det krisar i samhället.

Kommunens kontaktcen­ter tar emot ansökninga­rna och kommer att publicera informatio­n på kommunens hemsida och Facebooksi­da.

I mitten av veckan ska kommunens gis-ingenjör ha kartlagt hur mycket kommunal mark det rör sig om.

– Det är inga jättestora arealer, kommunen har redan arrenderat ut en del. Men om vi kan hjälpa någon så betyder det något, menar Anna Roos.

”Det är ett krisläge för djurägare att få ihop till foder. Om vi som kommun kan bidra med något så ska vi göra det.” ANNA ROOS (C)

opposition­sråd

 ?? Bild: HP ARKIV ?? BRISTVARA. Till följd av torkan råder det brist på betesmarke­r. Hylte kommun vill hjälpa till genom att låna ut mark till lantbrukar­e och djurägare.
Bild: HP ARKIV BRISTVARA. Till följd av torkan råder det brist på betesmarke­r. Hylte kommun vill hjälpa till genom att låna ut mark till lantbrukar­e och djurägare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden