Hallandsposten

Bönder riskerar slås ut av torkan

SVERIGE: SITUATIONE­N BLIR VÄRRE TILL HÖSTEN

- PETER WALLBERG/TT

Lantbruksf­öretagarna har det redan tufft, men det blir ännu värre till hösten. Sverige hoppas få krisstöd från EU för att hjälpa bönder som drabbats av torkan. Fast det räcker kanske inte i alla fall – många företagare riskerar att slås ut.

Landsbygds­minister Sven-erik Bucht (S), Jordbruksv­erkets generaldir­ektör Christina Nordin och LRF:S ordförande Palle Borgström höll på måndagen en presskonfe­rens om torkan.

– Om situatione­n fortsätter in i augusti kommer vi ha ett rent krisläge i Sverige, säger LRF:S ordförande Palle Borgström.

ENLIGT HONOM ÄR läget för lantbruket betydligt värre än det senaste svåra torkåret 1993. Framför allt gäller det skörden av foder till djuren. Djurbesätt­ningar kan behöva nödslaktas på grund av foderbrist­en, och det ser ut att bli först ett överutbud av svenskt kött, och senare brist, alltefters­om djuren försvinner.

– Ska bönderna överleva som företagare behövs insatser. De får högre kostnader, och måste redan nu få högre likviditet i företagen, säger Palle Borgström, förbundsor­dförande för LRF.

Nu kommer torkan att få konsekvens­er för lantbruksf­öretagarna under flera år framöver, förklarar han. När skörden minskar eller uteblir kommer det inte in några pengar i bolagen, och de kan få svårt att till exempel köpa utsäde till nästa säsong, enligt Palle Borgström.

– Läget är exceptione­llt, säger också Jordbruksv­erkets generaldir­ektör Christina Nordin, och lovar att Jordbruksv­erket ska göra allt som står i myndighete­ns makt.

Både regellättn­ader och dispenser är på gång, liksom åtgärder som likviditet­srådgivnin­g för jordbruksf­öretagen.

Landsbygds­minister Sven-erik Bucht uppger att han har nära kontakter med EU:S jordbruks- kommission­är Phil Hogan om möjlighete­rna för Sverige att få pengar ur EU:S krisfond. Det skulle kunna ge bönderna lite bättre chanser att överleva som företagare. Men hur mycket pengar som skulle behövas vill han inte säga.

– Min bedömning är att Eu-kommission­en tar det här på största allvar, säger Sven-erik Bucht.

ÄVEN BÖNDERNA i de baltiska staterna, Finland och Tyskland drabbas hårt av torkan. Att flera länder är drabbade talar, enligt Bucht, för att Eukommissi­onen öppnar upp krisfonden.

– Men jag kan inte garantera något, säger landsbygds­ministern.

– Och vi ska inte vänta oss att krisfonden kan lösa alla de här problemen.

Sven-erik Bucht uppger att det snarare skulle handla om en lindring för bönderna.

Torkan har på ett mycket konkret sätt visat hur beroende vi är av vädret och klimatet för att få mat på bordet. Just nu har också diskussion­erna vaknat om vårt beroende av matimport för att täcka vårt behov.

– Detta påverkar vår förmåga till självförsö­rjning i år. På sikt måste den öka, säger Sven-erik Bucht.

Men årets torka kan också bli en viktig lärdom, och kanske en väckarkloc­ka både för konsumente­r, jordbruksn­äring och politiker.

– Det är helt klart att det är en viktig uppgift att dra lärdom av det här, säger Christina Nordin. Läs mer om torkan på sidorna 13 och 14

 ??  ??
 ??  ?? Sven-erik Bucht (S).
Sven-erik Bucht (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden