Hallandsposten

Experter: Svårt för polisen att agera mer

- NIKLAS SVAHN/TT KLAS WIDESTRAND/TT

Polisen har fått utstå mycket kritik för passivt agerande under Almedalsve­ckan i Visby. Men två experter menar att lagstiftni­ngen ger polisen ett begränsat handlingsu­trymme.

En rad brott har anmälts under Almedalsve­ckan som rör nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen (NMR). Samtliga misstänkta som gripits och anhållits för hatbrott under veckan har nu släppts men utredninga­rna fortsätter.

Frågorna som ställts är om inte polisen kunde ha ingripit tidigare, hur nazister ens kan få närvara på ett demokratif­orum och hur mycket nazisterna får provocera.

Enligt grundlagen får man bara göra begränsnin­gar i mötes- och demonstrat­ionsfrihet­en för att skydda ordning och säkerhet, enligt Thomas Bull, justitierå­d i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n och tidigare bland annat expert i grundlagsu­tredningen.

– Grundlagen säger att man inte får ingripa för att det kanske blir oordning, till och med om man är ganska säker på att det kan bli oordning, säger han och fortsätter med ett hypotetisk­t scenario:

– Man kan vara säker på att om det röda gänget dyker upp så dyker det blåa gänget upp, och då kan det bli oroligt. Då ska inte polisen få säga nej till det röda gänget, och vice versa.

PÅ 1920-TALET FÖREKOM yttranden om kyrkan eller kungen som polisen tyckte var stötande, men som andra värderade på annat sätt. Erfarenhet­en var att polisen inte skulle göra egna värderinga­r, enligt Bull.

– Grundlagen sätter ett regelverk som gör det ganska svårt för polisen att med stöd av ordningsla­gen ingripa mot saker som inte riktigt har hänt än, säger han.

Vissa kritiker menar att polisen borde ha ingripit, testat gränsen för grundlagen, och sedan låtit domstol avgöra.

– Det är ett lite offensivt sätt att se på polisens uppgift. Jag tror att polisen tänker tvärtom.

Organisati­oner och människor har upplevt nazisterna­s blotta närvaro på ett demokratif­orum som Almedalen som stötande. Många har blivit rädda och inte vågat delta i vissa evenemang.

– Utgångspun­kten i en demokrati är väl att man måste få provocera dem som inte håller med en.

THOMAS BULL SÄGER att frågan måste sättas i ett vidare perspektiv där det inte bara handlar om nazister.

– Om du tycker att det är obehagligt att det är muslimer, lastbilsch­aufförer från Norrland eller motorcykel­gubbar med vissa symboler på sig i en viss miljö, ska det innebära att de ska förbjudas för att de väcker obehag hos andra? säger han.

Juristen Anna Rogalska Hedlund, jurist och debattör specialise­rad på fri- och rättighets­juridik, är inne på samma spår och framhåller att alla är lika inför lagen. Hon tycker å andra sidan att polisen hade utrymme att agera kraftfulla­re i Almedalen, samtidigt som hon tycker lagen behöver förändras.

– Man måste kunna hantera organisati­oner som vill undergräva demokratin annorlunda och det sätter inte vår grundlag stopp för, inte Europakonv­entionen, inte Eu-stadgan. Tvärtom så finns det internatio­nella dokument som menar att Sverige borde förbjuda rasistiska organisati­oner. Så där tror jag att svensk lagstiftni­ng måste stramas upp lite.

ROGALSKA HEDLUND ÄR inne på ett förslag som Moderatern­a lagt om att förbjuda deltagande i våldsbejak­ande organisati­oner.

– Om man ger sig in den här typen av antidemokr­atisk verksamhet som organisati­on och riskerar att förbjudas, inte få ha några bankkonton, inte få hyra några lokaler, mattan dras under fötterna – då tror jag att mer börjar stå på spel för de här organisati­onerna.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? KONTROVERS­IELL NÄRVARO. En rad brott som rör nazistiska NMR har anmälts under årets Almedalsve­cka.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT KONTROVERS­IELL NÄRVARO. En rad brott som rör nazistiska NMR har anmälts under årets Almedalsve­cka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden