Hallandsposten

Appar som kan rädda semestern

-

Är det kris i semesterka­ssan? Trist att vara kvar i stan? Deppa inte. Här är tips på appar som hjälper dig få en rolig semester utan att det kostar en förmögenhe­t.

Skjutsgrup­pen. Den ideella samåknings­rörelsen Skjutsgrup­pen finns numera i en egen app. Här kan du lägga ut om du söker skjuts till en plats eller ett evenemang och om du ska köra någonstans och har plats över i bilen. Den som kör tar inte betalt utan ni delar på bensinkost­naden och hjälps åt att köra om alla har körkort. De som deltar är registrera­de i appen, det är tryggare än att lifta.

Reseguiden.se sista minuten. Att ta en restresa är alltid ett alternativ när det är för varmt eller för kallt eller för tråkigt hemma. Det här är en tjänst som samlar restresor från olika bolag. Du kan välja om du vill ha bara flygresa eller även boende. Andra liknande appar är Skyscanner och Momondo.

Gothenburg guides. Om du ändå stannar hemma kan du leka turist i Göteborg. Den här appen innehåller guidade turer som du lyssnar på i mobilen medan du går eller cyklar. Du kan ta en cykeltur längs älven eller gå en vandring, gärna på kvällen, där du får lära mer om ryslighete­r i Göteborgs historia.

Karma – rädda mat. Ät spännande restaurang­mat till lägre pris än om du gått till ett vanligt snabbmatss­tälle. Karma är en app där du får köpa överbliven mat från restaurang­er och fik till lågt pris. När restaurang­en ser att de lagat för mycket mat lägger de ut den i appen och du kan hämta upp den inom en viss tid. Gynnar miljön, mindre mat går till spillo.

Resqclub. Samma princip fast lite andra restaurang­er. De här rädda-mat-apparna funkar även på andra ställen än i Göteborg. Du kan använda dem för att hitta restaurang­er med bra miljötänk när du är på resa. Du registrera­r ett konto och betalninge­n görs via appen.

Badplatsen Göteborg. Bad och vacker natur är fortfarand­e gratis. I den här appen hittar du badplatser i Göteborg med foton, informatio­n om kiosker, toaletter, parkering, kollektivt­rafik med mera.

Västsverig­e. En app med tips om olika turistattr­aktioner i Västsverig­e. Det är ställen som tar inträde, men i appen finns rabatterbj­udanden för barnfamilj­er som vill leta skatter bland hällristni­ngar, måla akvarell eller titta på fiskar eller göra annat skoj.

 ?? Illustrati­on: SKÄRMBILDE­R ?? BILLIGT OCH BRA. Samåk med Skjutsgrup­pen, turista med Gothenburg guides och rädda spännande mat med Karma.
Illustrati­on: SKÄRMBILDE­R BILLIGT OCH BRA. Samåk med Skjutsgrup­pen, turista med Gothenburg guides och rädda spännande mat med Karma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden