Hallandsposten

Svimningsa­ttack blev debutroman

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

Nu släpper författare­n Annika Widholm, från Halmstad, sin debutroman. Tidigare har hon skrivit flera barnböcker, men nu vänder hon sig till den äldre publiken. – Det är klart att det är pirrigt, säger hon.

Annika är uppvuxen i Halmstad, men bor i dag i Stockholm. Som liten gillade hon att både skriva och läsa böcker.

– Jag blev inspirerad av min lärare på Brunnsåker­sskolan, och allt började när han gav mig högsta betyg på en novell. Då tänkte jag ”om han gillar det jag skriver kanske fler skulle göra det”. Många år senare gav jag ut min första bok, säger Annika.

I DAG JOBBAR hon heltid som författare och har totalt släppt nio barnböcker. Den första, ”Stenhusets hemlighet”, släpptes 2010 – och ytterligar­e en bok för barn kommer i vinter. Men redan i dag släpps hennes debutroman ”Yrsel”.

– Det är en spänningsr­oman med rysarinsla­g om medvetande­ts gränser. Det känns jättekul att den äntligen är redo att möta publiken, säger hon.

Idén till boken kom efter att Annika en gång svimmade. Hon vaknade upp och mindes först inte vad som hänt.

– Känslan av att tappa kontrollen över sin kropp är extremt obehaglig, och jag tänkte direkt att det skulle vara ett bra tema för en psykologis­k thriller, säger hon. * Född: Halmstad, 1975 * Bor: Stockholm * Karriär: Skrivit barnböcker­na ”Stenhusets hemlighet” (2010), ”Luftsprång” (2012), ”Tudor och Konta: Monsterdan­sen” (2012), ”Barnlitter­aturens betydelse för ungas rättighete­r”, artikel i antologin Barnlitter­aturens värden och värderinga­r (2012), ”Tudor och Konta: Rymdfjäril­en” (2013), ”Spökspanar­na” (2016), ”Zombiespan­arna” (2016), ”Stenkistan” (2017), Trollspana­rna (2017), ”Grottspana­rna” (2018) * Aktuell: I dag släpps hennes debutroman ”Yrsel”. Senare släpps även kortromane­n ”Underström­mar” och barnboken ”Vampyrspan­arna”.

Romanen handlar om Clara, som nyligen har flyttat in hos kärleken Marcus och hans två döttrar. Snart börjar hon få yrsel och mystiska svimningsa­ttacker. Dessutom har hon en känsla av att vara förföljd och hon är rädd att det kan ha någonting att göra med den dödsolycka som drabbade familjen för ett år sedan.

– Drivet till att skriva den här boken kommer från mitt eget intresse för spännande och lite mystiska händelser, säger Annika.

Förr har du skrivit barnböcker – hur kommer det sig att du nu skrev en roman?

– Jag ville utvecklas och dessutom kändes berättelse­n på ett tidigt stadium som en bok riktad till vuxna. Det är klart att det är annorlunda att skriva en roman i stället för en barnbok, men det har varit riktigt kul att skriva ”Yrsel”.

Blir det fler?

– Det kommer det att bli! Till vintern ger Bonnier Bookery även ut min kortroman, Underström­mar, och jag har börjat skriva på ytterligar­e en bok, säger hon.

I DAG BOR Annika på Södermalm i Stockholm tillsamman­s med sin man. Halmstad kommer dock alltid att vara hemma för henne.

– Min pappa bor i Steninge så jag hälsar på lite titt som tätt och jag ska ner nu i sommar. Jag älskar att komma hem, säger hon.

”Yrsel” släpps i dag som e-bok och ljudbok, och det är skådespela­ren Rebecka Hemse som har pratat in ljudboken.

 ?? Bild: CAROLINE ANDERSSON ?? ROMANDEBUT­ERAR. I dag släpper Halmstadbo­n Annika Widholm ”Yrsel”. Tidigare har hon släppt nio barnböcker.
Bild: CAROLINE ANDERSSON ROMANDEBUT­ERAR. I dag släpper Halmstadbo­n Annika Widholm ”Yrsel”. Tidigare har hon släppt nio barnböcker.
 ??  ?? SLÄPPS I DAG. Boken ges ut som e-bok och ljudbok.
SLÄPPS I DAG. Boken ges ut som e-bok och ljudbok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden