Hallandsposten

Grannar vill inte ha högt hus

- JOHANNA ULRIKA ORRE juo@hallandspo­sten.se

Nu har förslaget till ny detaljplan för den före detta Granhemsfa­stigheten i Hishult varit ute för granskning för andra gången.

Några boende i Hishult motsätter sig, enligt yttrandena som har kommit in, planerna på att bygga ett trevånings­hus ”på en av de högsta kullarna i byn”, det vill säga tomten Hishult 1:126 där Granhems äldreboend­e tidigare låg.

DET ÄR DELS en granne till fastighete­n som protestera­r eftersom ett trevånings­hus enligt hens mening inte skulle försköna bybilden i ett samhälle som i övrigt består av 1–1 1/2-planshus och dessutom stjäla den lilla kvällssol som finns. Grannen skulle däremot kunna acceptera ett tvåvånings­hus om marken sänks med 2–3 meter.

”Om de skulle flytta till ett annat boende så skulle de inte vilja bo i ett högt hus på en kulle.”

Dels är det ett par i 80-årsåldern som bor i en villa i byn som påpekar att om de skulle flytta till ett annat boende så skulle de inte vilja bo i ett högt hus på en kulle. De föreslår att man i stället bygger lägenheter i markplan med lättillgän­glig utemiljö. Alternativ­t skulle de kunna tänka sig att ett trygghetsb­oende med plats för diverse aktivitete­r skulle kunna byggas som ett suterrängh­us i söderläge med hiss.

ÄVEN RÄDDNINGST­JÄNSTEN har synpunkter på förslaget. Detta på grund av att vattenförs­örjningen i närområdet inte ser ut att vara tillräckli­g vid en brand. Räddningst­jänster anser därför att Laholmsbuk­tens VA bör konsultera­s innan beslut tas om den nya detaljplan­en.

Anledninge­n till att förslaget nu har varit ute för granskning en andra gång är att detaljplan­en fick omarbetas efter första omgången enligt Trafikverk­ets och länsstyrel­sens yttranden om buller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden