Hallandsposten

Ernst tar sig an gammal kvarn

TV: NYA SÄSONGEN SKA ÄVEN UTBILDA TITTARNA

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

”Nu måste det väl ändå vara slut på spännande hus att renovera” berättar Ernst Kirchsteig­er att han brukar tänka efter varje avslutad säsong av Sommar med Ernst – Tv4-programmet där barfotapro­filen varvar sågande och spikande med matlagning, inredning och citat som ”färgen får det att brumma som en liten humla i mitt bröst”.

DET HÄR ÅRET lyckades han trots allt hitta ett – en av de få kvarvarand­e kvarnarna som drivits med hjälp av vind och vatten.

– När vi kom dit fanns det ingenting kvar av vad som är en kvarn, kugghjul och kvarnstena­r, allt sådant

var borta. Så det var egentligen tomma våningspla­n med ruttet timmer och golv som man fick vara försiktig när man gick på så att man inte rasade igenom. Det har varit en utmaning, berättar Ernst Kirchsteig­er.

Skrönor och folktro, konstrukti­on och kvarnhisto­ria. När Ernst Kirchsteig­er tar sig an årets sommarproj­ekt framför tv-kamerorna handlar det om mer än bara inredning.

NYTT FÖR DEN här säsongen är att tv-inredaren även har en berättaram­bition med programmet. Kvarnar från förr, timmertekn­ikens utveckling och historier från tidigt 1900-tal kommer att betas av, ämnen som Ernst tidigt fick upp ögonen för. Mamma och pappa Kirchsteig­er flyttade till de Värmländsk­a skogarna i det främmande Sverige under mitten av 50-talet, utan att kunna ett ord svenska, berättar Ernst.

– Det har gjort att jag på något konstigt sätt alltid har varit otroligt intressera­d av svensk historia och svensk kultur. Svepaskar, näverslöjd, trasmattor, allt det där har legat långt fram i min intressesf­är.

Med tiden har jag samlat på mig väldigt mycket kunskap, berättar han.

DET SVÅRASTE MED hela projektet var att hitta balansen mellan industriby­ggnad och boende, berättar Ernst. Ombyggnati­onen av kvarnen kritiserad­es även av grannar, som bland annat menade att Sommar med Ernst förstörde ett kulturarv, vilket Aftonblade­t tidigare har rapportera­t om. Vad tänker du om det?

– Det där är en gammal diskussion som jag egentligen inte överhuvudt­aget är inblandad i, det är kommunen som äger kvarnen och marken och de här personerna som har haft en dialog långt innan jag reflektera­de över att göra det här.

– Jag är bara så förvissad om att det jag gör med den här kvarnen enbart är utifrån goda intentione­r, jag gör bara det jag har blivit ombedd att göra: Jag blev ombedd att förvandla en fallfärdig kvarn till ett ställe där människor kan leva och bo på sommaren, och det ligger i mitt dna att göra det så försiktigt som möjligt, så att inte kvarnen tappar sin karaktär, säger Ernst Kirchsteig­er.

”Svepaskar, näverslöjd, trasmattor, allt det där har legat långt fram i min intressesf­är. Med tiden har jag samlat på mig väldigt mycket kunskap.”

ERNST KIRSCHSTEI­GER

 ??  ?? TILLBAKA. Under årets säsong av Tv4-programmet ”Sommar med Ernst” kommer Ernst Kirchsteig­er att ta sig an en gammal kvarn.
TILLBAKA. Under årets säsong av Tv4-programmet ”Sommar med Ernst” kommer Ernst Kirchsteig­er att ta sig an en gammal kvarn.
 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ??
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden