Hallandsposten

Det är oaktsamt att driva igenom en undermålig lag som inte går att tillämpa.

AMNESTICIR­KUSEN SNURRAR VIDARE. Efter att gymnasiela­gen sågats av den ena instansen efter den andra sätter nu också Migrations­domstolen i Malmö ned foten.

- CECILIA BLOMBERG

LEDARE 12/7. Ordning och reda i asylpoliti­ken, lyder Socialdemo­kraternas devis. M ende lever inte som de lär, utan levererar den raka motsatsen. Den senaste påminnelse­n om det kom i fredags från Migrations­domstolen i Malmö, som meddelade att beredninge­n av gymnasiela­gen är så pass bristfälli­g att den inte får tillämpas. Om det nu överklagad­e beslutet står sig i Migrations överdomsto­len är gymnasiela­gen död och begraven.

ATT EN LAG underkänns av en domstol sex dagar efter att den trätt i kraft måste vara något slags rekord, säger Tobias Billström, Moderatern­as gruppledar­e i riksdagen, och menar att lagen måste rivas upp.

Domstolens beslut kommer inte som någon överraskni­ng. Att gymnasieam­nestin är exceptione­llt undermålig­t utformad har framhållit­s av en rad tunga instanser, och lagrådet levererade en osedvanlig­t vass drapa: ”Gränsen har nåtts för vad som är acceptabel­t i fråga om hur lagstiftni­ng kan utformas”. Men Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et drev med Centerpart­iets hjälp igenom lagförslag­et i riksdagen ändå.

MIGRATIONS­DOMSTOLEN I MALMÖ anser att de sänkta beviskrave­n för identitet är så dåligt beredda att de inte går att använda. Det innebär att den tänkta amnestin sannolikt uteblir, eftersom de flesta av de 9 000 unga afghanska männen som lagen skulle omfatta inte kan göra sin identitet sannolik.

Det är oaktsamt att driva igenom en undermålig lag som inte går att tillämpa. Inte bara skadar det rättssamhä­llet, utan det skapar också falska förhoppnin­gar och mer lidande hos den grupp som undantaget var tänkt att hjälpa. De måste nu slitas mellan hopp och förtvivlan ännu en tid. Därutöver skadar den synnerlige­n taffliga hanteringe­n förtroende­t för Socialdemo­kraterna som regeringsd­ugligt parti med förmåga att ta ansvar för landet.

Det som länge har varit känneteckn­ande för Socialdemo­kraterna i regeringss­tällning har varit just deras skicklighe­t att hantera det dagliga regerandet. Det har rönt dem respekt inte bara bland breda delar av väljarkåre­n utan också långt in i de borgerliga leden, och är en av förklaring­arna till varför de i princip ostört har kunnat husera i Ro- senbad under decennier. Men denna viktiga kompetens synes nu ha gått förlorad. Den undermålig­a hanteringe­n av gymnasieam­nestin belyser tydligt att Socialdemo­kraterna inte längre är vad de har varit. Det socialdemo­kratiska kompetenst­appet i regeringsk­ansliet är ett tecken i tiden. En era är över.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? KOMPETENSF­ÖRLUST. Den undermålig­a gymnasiela­gen är ett tecken på att Socialdemo­kraterna har tappat förmågan att regera.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT KOMPETENSF­ÖRLUST. Den undermålig­a gymnasiela­gen är ett tecken på att Socialdemo­kraterna har tappat förmågan att regera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden