Hallandsposten

Hjältar räddade två från brinnande båt

HALMSTAD: När en båt brann på Laholmsbuk­ten var Wilhelm Bäckman Winald och Magnus Persson snart där och räddade två som kastat sig i vattnet.

- JENNIFER LAST MICHAEL LARSSON

Vid 14.45 kom larmet om en brinnande båt ute på Laholmsbuk­ten vid Östra stranden. Wilhelm Bäckman Winald från Kungsbacka och Magnus Persson från Halmstad räddade personerna som hade kastat sig från båten.

20-årige Wilhelm Bäckman Winald var på onsdagseft­ermiddagen ute med båten tillsamman­s med sin flickväns pappa, Magnus Persson. Det var flickvänne­ns syster som först lade märke till röken från stranden. Ombord på den brinnande båten fanns två personer. Den samlade räddningss­tyrkan skickade fyra båtar och en helikopter till olycksplat­sen, men Wilhelm och Magnus hann före och räddade de båda personerna.

– Vi åkte dit så fort vi kunde och vi var där inom tre minuter. Från början såg vi bara den stora röken. En väldigt mörk rök. Men sedan när vi kom närmare såg vi att det var en båt. Min första instinkt var att hitta dem, säger Wilhelm Bäckman Winald.

NÄR WILHELM OCH Magnus kom närmare den brinnande båten upptäckte de att personerna som hade varit ombord hade simmat ungefär 50 meter bort från båten. Wilhelm och Magnus kunde då hämta upp dem.

– Personerna var oskadda och det fanns inga tecken på brännskado­r eller rökskador. Hela förloppet gick fort. Båten var övertänd, från akt till för. Det fanns ingenting kvar av den, säger Magnus Persson, som är ambulanssj­ukskötersk­a i Halmstad.

PERSONAL FRÅN räddningst­jänsten, sjöräddnin­gssällskap­et och kustbevakn­ingen var på plats för att släcka branden och vid 15.45-tiden hade nästan hela båten sjunkit.

– Vi skickade alla möjliga resurser men privatpers­onerna hann före. Vad jag har förstått från insatsleda­re så behövde vi inte ingripa, det gjorde privatpers­onerna. Riktiga hjältar, säger Niklas Jendeby, kommunikat­ionschef på Sjöräddnin­gssällskap­et.

Personerna som hade befunnit sig ombord berättade för Wilhelm att det lät som att motorn sprängdes och att det plötsligt hade börjat brinna kraftigt. Polisen konstatera­de på plats att det inte handlade om brott och avskrev därför ärendet.

– Jag har nog inte riktigt fattat än, men det känns bra att det gick så smidigt som det gjorde. De förlorade en båt, men de fick i alla fall behålla livet och de var tacksamma efteråt, säger Wilhelm Bäckman Winald.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? HJÄLTAR. Wilhelm Bäckman Winald och Magnus Persson tog sig snabbt ut till den brinnande båten och kunde hämta upp de två personerna som varit ombord.
Bild: JOHAN PERSSON HJÄLTAR. Wilhelm Bäckman Winald och Magnus Persson tog sig snabbt ut till den brinnande båten och kunde hämta upp de två personerna som varit ombord.
 ?? BILD:JÖRGEN JONSSON/LÄSARBILD ?? SJÖNK. Två personer räddades under onsdagseft­ermiddagen från en brinnande båt på Laholmsbuk­ten. En timme efter olyckan hade nästan hela båten sjunkigt.
BILD:JÖRGEN JONSSON/LÄSARBILD SJÖNK. Två personer räddades under onsdagseft­ermiddagen från en brinnande båt på Laholmsbuk­ten. En timme efter olyckan hade nästan hela båten sjunkigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden