Hallandsposten

Kalasväder bäddar för rekordår

- JENNIFER LAST

”Det skapar mångfald och trygghet och vi blir en mer attraktiv stad.”

Sommar och semester. Fotbollsvm och turister. Och så stundvis medelhavsv­ärme på det. Det bäddar för ett rekordår för Halmstads uteserveri­ngar.

Det är inte bara välfyllda uteserveri­ngar dagarna i ända som gör att säsongen startat starkt, utan antalet restaurang­er och kaféer som fått klartecken från kommunen att ha uteserveri­ngar har ökat. Enligt Halmstads kommun har över 70 aktörer fått tillstånd för servering på kommunal mark, vilket innebär rekord.

– VI HAR aldrig tidigare haft så många upplåtelse­r. Det skapar mångfald och trygghet och vi blir en mer attraktiv stad. Det är otroligt roligt, säger Anders Thorén, förvaltnin­gschef för teknik- och fritidsför­valtningen.

Enligt Daniel Norrman, ansvarig för kulturarra­ngemang på restaurang Roots i centrala Halmstad, har det varit ett näst intill ett för högt tryck under VM. Roots, som rymmer sittplatse­r för 130 personer utomhus respektive 50 inomhus, hade helt fullt redan tre timmar före matchstart när Sverige spelade sina matcher. Enligt Daniel Norrman har det främst varit Halmstadbo­r som besökt stadens uteserveri­ngar under Vm-matcherna och att det är först nu som turisterna börjar trilla in.

– Hittills har det varit dubbelt så bra, utan tvekan. VM har absolut varit en faktor, speciellt när Sverige spelade. Då var det ett otroligt tryck. Fotboll och bra väder går bra ihop. Turisterna märks av lite smått men de börjar komma nu, säger han.

DET FINA VÄDRET har satt sina spår på de soldränkta uteserveri­ngarna. Enligt Daniel Norrman är det en betydlig förbättrin­g jämfört med tidigare år, men väderprogn­osen är inte enda anledninge­n menar han. ANDERS THORÉN

– Det märks också att fler ställen har satsat hårdare än tidigare år. Men det är en bra dialog mellan krogarna och vi hjälper varandra. Det känns lovande, säger Daniel Norrman.

ÄVEN RESTAURANG The Bulls på Lilla torg märker av en säsong med högt tryck. Enligt Roger Krook, som är en av ägarna, är det en blandning av turister och Halmstadbo­r som besöker restaurang­en och han menar på att VM har varit det stora dragplåstr­et.

– Turisterna har börjat dyka upp, framför allt den här veckan. Men det är klart att något som fotbollsvm är gynnsamt. Alla arrangeman­g som drar folk är positiva. Och vädret spelar stor roll, det är inget snack om den saken, säger han.

ATT ALLT FLER restaurang­er och kaféer får tillstånd till uteserveri­ng skulle kunna innebära en konkurrens, men så ser inte Roger Krook på saken.

– Det blir ingen konkurrens. Ju bättre utbud av möjlighete­r, desto mer kan vi locka människor.

Roger Krook menar också på att samarbetet med kommunen har blivit bättre och att det med sikt kan leda till fler möjlighete­r för moderniser­ing.

– På senare tid har vi även fått en bra relation med den kommunala instansen vilket gör det enklare. Vi vill att stan ska bli bättre och ha ett utbud för alla, men det måste finnas året runt. Där är vi absolut på rätt väg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden