Hallandsposten

Förstelära­re är ojämnt fördelade

- JOHANNA ULRIKA ORRE juo@hallandspo­sten.se

Förstelära­rna i Laholms kommun är ojämnt fördelade mellan skolorna och ingen hänsyn har tagits till skolornas olika behov. Kommunrevi­sionen vill därför att modellen ska ses över.

Det finns idag 22 förstel ärartjänst­er inom Laholms kommunala grundskolo­r. Tre av dem är just nu vakanta. För att få bli förstelära­re ska en lärare förutom att vara legitimera­d bland annat ha visat en särskilt god förmåga att förbättra elevernas studieresu­ltat och ha ett starkt intresse för att utveckla undervisni­ngen.

Ändå har Laholms kommun valt att knyta tjänsten som förstelära­re till en person och inte till en skola.

Det har gjort att kommunens förstelära­re varken är jämnt fördelade mellan grundskolo­rna sett till antalet elever, eller strategisk­t fördelade utifrån principen att skolor med elever i störst behov av särskilt skickliga lärare ska ha fler förstelära­re än skolor där måluppfyll­elsen redan är hög.

EFTER EN GRANSKNING av hur resursförd­elningen mellangrun­dskolorna i kommunense rut uppmanade kommunrevi­sorerna nyligen barn- och ungdomsnäm­nden att se över fördelning­en av förstelära­re mellan skolorna. Detta eftersom man bedömer att det kompensato­riska uppdraget hade kunnat förbättras om barn- och utbildning­snämnden i högre grad hade fördelat förste lärartjäns­terna utifrån elevernas förutsättn­ingar och behov. 3 förstelära­rtjänster

– Vi kommer därför ge barnoch ungdomskon­toret i uppdrag i nämndsplan­en för 2019 att överväga på vilket sätt modellen för att tillsätta förstelära­re kan modifieras i syfte att kompetensf­örsörja skolorna med förstelära­re för att förbättra elevernas måluppfyll­else, säger Maria Bronelius (C), ordförande för barn- och ungdomsnäm­nden.

I DAG BEROR antalet förstelära­re på en grundskola i Laholm dels på hur många av skolans kvalificer­ade lärare som har valt att söka en tjänst som förstelära­re, dels på hur många av dem som har ansetts lämpliga. Utnämninge­n som förstelära­re är tills vidare och om en förstelära­re byter arbetsplat­s inom kommunen följer förste läraruppdr­aget med läraren till den nya skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden