Hallandsposten

Halv seger i kampen om sänkt hastighet

- CECILIA WELIN

Det blev en halv seger för de boende utmed väg 25 som kämpat för sänkt hastighet mellan Brogård och Skedala. Att sträckan varit olycksdrab­bad är en orsak till att länsstyrel­sen har beslutat att sänka från 90 till 80 kilometer i timmen från den 12 juli.

I höstas tog Tobias Johansson Hultqvist initiative­t till ett förslag om sänkt hastighet i kombinatio­n med flera åtgärder för att höja trafiksäke­rheten. En rad boende utmed vägen ställde sig bakom förslaget. De menar att det inte är logiskt att hastighete­n på väg 25 växlar mellan 50 och 70 förbi Snöstorp, Vallås och Brogård för att sedan öka till 90 efter Brogårdskr­ysset.

TRAFIKVERK­ET MOTSADE SIG i ett första yttrande sänkt hastighet. Myndighete­n anser att sträckan har en högre standard än de delar av vägen där det i dag råder 70-gräns och ser en risk att förare upplever hastighete­n som omotiverat låg och därmed inte följer den.

Samtidigt påpekade myndighete­n att vägen finns med i ett nationellt projekt där hastighete­n på vägar som har 90 kilometer i timmen ska ses över senast 2023.

I ETT ANDRA yttrande har myndighete­n dock lagt till att man inte har något emot en sänkning till 80 redan nu.

Länsstyrel­sen konstatera­r i sitt beslut att det finns skäl att ompröva hastighete­n på sträckan eftersom det har skett olyckor och att det planeras för många nya bostäder i området. Men myndighete­n stämmer samtidigt in i Trafikverk­ets synpunkter och farhågor. Beslutet landar därför i en sänkning till 80 kilometer i timmen, både på sträckan mellan Brogård och Skedala, samt på en sträcka efter Skedala.

– Vi ser det som en seger att ha lyckats påverka hastighete­n, säger Tobias Johansson Hultqvist.

Trots att han i nuläget inte fått gehör för förslagen om att göra vägen säkrare för gång- och cykeltrafi­kanter genom till exempel övergångss­tälle är han nöjd.

– Med tanke på den framtida expansione­n i området så ser vi det som oundviklig­t att man från myndighets­håll förr eller senare tvingas att skapa en bättre boendemilj­ö. Antingen med övergångss­tälle eller via en undergång under riksväg 25, säger han.

 ?? Bild: CECILIA WELIN ?? SÄNKNING. Tobias Johansson Hultqvist och Wisam Tomi gläds åt att hastighete­n sänks.
Bild: CECILIA WELIN SÄNKNING. Tobias Johansson Hultqvist och Wisam Tomi gläds åt att hastighete­n sänks.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden