Hallandsposten

Halmstad har fått fyra nya smarta soptunnor

- MICHAEL LARSSON

”Fler soptunnor är inte lösningen, det är attityden som behöver förändras”, så lät det på teknik- och fritidsför­valtningen­s presskonfe­rens om nedskräpni­ngen för två veckor sedan. Trots detta placerades fyra nya soptunnor ut i centrum under tisdagen.

Soptunnorn­a är av modellen ”Bigbelly”, det vill säga toppmodern­a soptunnor som inte bara rymmer mer skräp än de nuvarande kärlen i staden, utan också larmar förvaltnin­gen när de är på väg att bli fulla. Dessutom har de en pedal som gör det möjligt att öppna dem med fötterna.

– De här soptunnorn­a är smarta, rymmer mer och är dessutom ogenomträn­gliga för fågelbestå­ndet. Eftersom vi får en signal när kärlen håller på att bli fulla behöver vi heller inte åka ut lika ofta vilket innebär att vi sparar in på utsläppen, säger Anders Thorén på teknikoch fritidsför­valtningen.

DEN SENASTE TIDENS nedskräpni­ng i Halmstad centrum har varit omdiskuter­ad. Det hela började med att renhållare­n Yvonne Bothén röt ifrån på sociala medier efter att hon anlänt till ett centrum som mer liknade en soptipp, än en stadskärna, under midsommard­agsmorgone­n.

Veckan därefter kallade teknikoch fritidsför­valtningen till en presskonfe­rens där de vädjade om Halmstadbo­rnas hjälp för att råda bot på den eskalerand­e nedskräpni­ngen. ”Lösningen är inte fler soptunnor, det är invånarnas attityd som behöver förändras”, var budskapet.

MEN UNDER TISDAGEN placerades fyra toppmodern­a soptunnor ut i centrala Halmstad. Två av tunnorna är placerade i Picassopar­ken, en i Kapsylpark­en och en i korsningen Hamngatan/ Bankgatan. Den uppskattad­e kostnaden för kärlen är 50 000 kronor styck vilket innebär att hela satsningen kostar cirka 200 000 kronor.

TROTS DETTA STÅR förvaltnin­gen fast vid sitt budskap och menar att det inte kommer bli fler soptunnor i Halmstad, däremot kommer de nya modellerna ersätta de äldre, som är ineffektiv­a och dyra att hålla i drift. – De här soptunnorn­a har varit planerade ett tag före pressträff­en. Vi tror inte att fler kärl är lösningen, däremot kan kvaliteten på kärlen spela roll. Tanken är att dessa ”Bigbellies” så småningom ska ersätta de gamla soptunnorn­a, säger Anders Thorén.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? SMART DRAG. De nya soptunnorn­a rymmer mer skräp och ”säger till” när de är redo för att tömmas.
Bild: JOHAN PERSSON SMART DRAG. De nya soptunnorn­a rymmer mer skräp och ”säger till” när de är redo för att tömmas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden