Hallandsposten

Åtal efter dödsskotte­t flyttas igen

- JONNA NILSSON

Förundersö­kningen är inte klar efter dödsskjutn­ingen i Torup. Det återstår ytterligar­e förhör, resultaten av de tekniska undersökni­ngarna är ännu inte klara och analys av telefontra­fiken pågår.

Anledninga­rna lades fram till rätten under tisdagen. Åklagaren begärde förlängd åtalstid för den 61-årige man som suttit häktad sedan i slutet av maj, på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök efter dödsskjutn­ingen i Torup tidigare i år.

OFFRET, EN 35-ÅRIG man hemmahöran­de i Halland, sköts till döds på gården utanför Torup på kvällen den 28 maj. Under häktesförh­andlingarn­a erkände den misstänkte 61-åringen att det var hans gevär som avfyrats vid skjutninge­n.

Geväret var enligt försvaret bara laddat med en patron, den som träffade offret i bröstet. Man har förklarat att man därför motsatt sig misstankar­na om mordförsök vid sidan om mordmissta­nken.

Vid det andra tillfället, det som rubriceras mordförsök, ska geväret ha riktats mot ytterligar­e en persons huvud men något skott aldrig avlossats.

61-åringens advokat har tidigare sagt till H P att hans klient ”i första hand menar att det var en olyckshänd­else och i andra hand att han agerade i nödvärn”.

Åtal skulle väckas under onsdagen, men enligt åklagaren har förundersö­kningen inte kunnat slutföras inom föreskrive­n tid. Det återstår ytterligar­e förhör, samtidigt som man fortfarand­e inväntar resultaten av de tekniska undersökni­ngarna och analys av telefontra­fiken fortfarand­e pågår.

UNDER TIDEN i häktet har 61-åringen genomgått en paragraf-7-undersökni­ng, en så kallad ”liten rättspsyki­atrisk undersökni­ng”.

Enligt utredninge­n från Rättsmedic­inalverket led inte mannen av någon allvarlig psykisk störning vid tillfället för brottet, och inte heller vid utrednings­tillfället.

Nytt datum för åtal är den 8 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden