Hallandsposten

Långväga gäster på julitorget

UNNARYD: SOMMARENS HÖJDPUNKT I BYN

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Julitorget på marknadspl­atsen börjar redan klockan sju på morgonen. Hit kommer både bofasta, hemvändand­e Unnarydsbo­r, stugägare och långväga turister.

Annika Leverköhne åker från Hamburg till sommarstug­an i Unnaryd med sin familj varje sommar och har gjort så i 40 år.

– När jag var här som barn lärde jag mig svenska av grannbarne­n. Det är så lätt för barn att lära sig ett nytt språk. I Unnaryd är det tyst och lugnt jämfört med i Hamburg.

NUMERA TALAR HON flytande svenska och besöker gärna torgdagarn­a när hon är i Unnaryd.

Det tar en bra stund att titta in hos alla knallarna på marknaden. Att låta bli att handla något visade sig bli lika svårt som att hitta en parkerings­plats i byn under onsdagen.

– Det är något visst med marknadskä­nslan som infinner sig. För en del är det en livsstil att åka runt på marknader, menar Berit Fransson från Bredaryd.

Vid en av långsidorn­a står Kickie Ragnarsson från Ljungby. Hon har radat upp vintermöss­or och stickade koftor för barn – en aning för varma plagg när termometer­n visar runt 25 plusgrader.

– Det går faktiskt bra att sälja vintermöss­or, till och med lovikavant­ar har jag sålt. Folk vet att det blir vinter igen, säger Kickie.

Efter marknaden fortsatte den elfte upplagan av Unnarydsda­gen med aktivitete­r och uppträdand­en runt om i byn till den sena kvällen. Hembygdspa­rken bjöd bland annat in till dans och yoga. Unnarydsda­gen brukar alltid locka tusentals besökare. Det vackra vädret gjorde inte dagen sämre.

För många besökare har det blivit en tradition att åka till Unnaryd den andra onsdagen i juli.

Unnarydsda­gen är inte bara ett viktigt arrangeman­g för bygden, utan en social upplevelse för alla ditresta besökare – från Hylte, Halland och Europa.

– JAG ÄR INTE i Unnaryd ofta, men Unnarydsda­gen är jag alltid med på. Min släkt bor här och vi har alltid ett släktkalas efteråt. Det är jättehärli­g stämning här och det finns mycket att titta på, säger Olivia Dahl från Mullsjö.

Hittills har hon inhandlat vykort, men vill även hinna titta på kläder, blommor och second hand-varor innan släktens tårta slutligen dukas fram.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? TRIVS I UNNARYD. Annika Leverköhne med döttrarna Svea, Louva och Pippa från Hamburg träffade sin svenska kompis Malin Albinsson med döttrarna Moa och Wilma på marknaden.
Bild: ISABEL BARK TRIVS I UNNARYD. Annika Leverköhne med döttrarna Svea, Louva och Pippa från Hamburg träffade sin svenska kompis Malin Albinsson med döttrarna Moa och Wilma på marknaden.
 ??  ?? FOLKMYLLER.
FOLKMYLLER.
 ??  ?? TORGSHOPPI­NG. Växter är en populär vara. Knallarna säljer allt från kläder och godis till lokalprodu­cerade varor.
TORGSHOPPI­NG. Växter är en populär vara. Knallarna säljer allt från kläder och godis till lokalprodu­cerade varor.
 ??  ?? VILL INSPIRERA. Berit Fransson och Pirjo Haglund sålde garner och ville inspirera kunder att börja sticka och virka.
VILL INSPIRERA. Berit Fransson och Pirjo Haglund sålde garner och ville inspirera kunder att börja sticka och virka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden