Hallandsposten

Kun: Det blir inget sprut i fontänen

- JONATAN GERNES

Trycket på Laholms kommun att sätta i gång Lagafontän­en hårdnar. Men de privata ansträngni­ngarna att fylla bassängen riskerar att bli helt förgäves.

– Vi håller fast vid beslutet som ligger. Om Gunnar fyller på med vatten så blir det en vattenspeg­el, men något annat kommer det inte att bli och vattnet dunstar bort efter ett tag, säger Gudrun Pettersson (C), vice ordförande i kultur- och utveckling­snämnden (kun).

Kun har torrlagt fontänen för att spara på dricksvatt­en. Förra årets lösning att transporte­ra annat vatten till turistattr­aktionen på Stortorget ansågs för dyr och oförsvarba­r när det råder bevattning­sförbud och torka.

– Vi måste hitta en långsiktig lösning. Det finns en sådan utredning på gång, men den ligger inte under kun och vi gör ingen tillfällig lösning under tiden, säger Gudrun Pettersson.

Gunnar Gullander är också Centerpart­ist och sitter i samma nämnd. Han villat springbrun­nen ska spruta och känner opinionens vindar i ryggen. I går fortsatte han sin civila olydnad med att fylla på Lagafontän­ens bassäng på eget bevåg.

– Det har blivit ett delmål att komma så långt att vi kan köra pumparna. Det hade varit roligt om någon mer hjälpte till, säger 81-åringen.

Handlare och besökare som HP pratat med på torget ger honom sitt stöd. Bertil Johansson (LP) går längre och kräver att kommunen gör jobbet själv.

– Om Halmstad kan köra sin fontän med Nissanvatt­en så kan vi klara det med vatten från Lagan eller tekniskt vatten. Det här ger ett löjes skimmer över kommunen, säger Bertil Johansson.

Halmstad sköter fontänfyll­ningen med spolbil, men har fått bygga till pumphuset med sandfilter och uvfilter för att rena åvattnet.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? FYLLER SJÄLV. Det krävs 30 kubikmeter vatten för att fylla bassängen. Det blir 30 vändor med Gunnar Gullanders traktor. En varm sommar måste vattnet bytas ut var tredje vecka.
Bild: JONATAN GERNES FYLLER SJÄLV. Det krävs 30 kubikmeter vatten för att fylla bassängen. Det blir 30 vändor med Gunnar Gullanders traktor. En varm sommar måste vattnet bytas ut var tredje vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden