Hallandsposten

Mp/tyskland

- WIKTOR NUMMELIN/TT

– Vi har en fantastisk relation till Tyskland. Vi har haft ett väldigt bra möte. Vi diskuterar försvarsut­gifter och vi talar om handel, hävdar en stram Trump.

– Vi är goda partner och vi önskar fortsätta samarbeta i framtiden, säger Merkel.

På sin presskonfe­rens efter mötet betonar ändå Nato-ledaren Stoltenber­g att medlemslän­derna drar åt samma håll, trots meningsski­ljaktighet­erna.

– Vi är oeniga om saker. Men det viktigaste är att vi har tagit beslut som för oss vidare och som gör oss starkare, säger Stoltenber­g.

BLAND ONSDAGENS BESLUT finns satsningen på det nya ”fyra gånger 30”-målet: att inom 30 dagar kunna sätta in 30 mekanisera­de bataljoner, 30 flygskvadr­oner och 30 stridsfart­yg, om det skulle behövas i ett krisläge.

En formell inbjudan ges också till Makedonien i syfte att inleda förhandlin­gar för att göra landet till Natos 30:e medlem, när – och om – namnbytet till Nordmakedo­nien blir definitivt.

Samtidigt fortsätter Donald Trump att vifta med sitt pengakrav. Inne på mötet förklarade han att försvarsut­gifterna snarare borde ligga på det dubbla jämfört med dagens målsättnin­g.

– Han föreslog att länderna inte bara ska nå upp i sina åtaganden om två procent av BNP, utan att de borde öka det till fyra procent, säger Vita husets taleskvinn­a Sarah Sanders enligt AFP.

Och via Twitter piskar Trump på ytterligar­e.

”USA betalar för Europas skydd och förlorar sedan miljarder på handeln. Måste betala två procent av BNP OMEDELBART”, skriver Usa-presidente­n från Bryssel. * I ett 23-sidigt mötesuttal­ande från onsdagens toppmöte sammanfatt­ar Nato-länderna sina närmaste mål i 79 punkter.

* Redan tidigt fastslås att ”säkerhetsm­iljön” är ”farlig och oförutsägb­ar”.

* ”Rysslands aggressiva agerande, inklusive hotet av och användande­t av våld för att nå politiska mål utmanar alliansen och underminer­ar den euroatlant­iska säkerheten och den internatio­nella regelbaser­ade ordningen”, heter det bland annat.

* Om bördeförde­lningen upprepar Nato-länderna tidigare löften om att sträva efter att nå upp till målsättnin­gen om att lägga motsvarand­e minst två procent av sin BNP på försvaret senast år 2024.

* Samarbetet med Sverige och Finland får en egen punkt. ”Vi är fortsatt inställda att ytterligar­e stärka vårt samarbete, bland annat genom nära politiska konsultati­oner, utbyte av hur vi uppfattar olika situatione­r samt gemensamma övningar, i syfte att effektivt och i tid bemöta gemensamma utmaningar”, heter det i deklaratio­nen från toppmötet.

 ?? Bild: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS/TT ?? Trump.
Bild: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS/TT Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden