Hallandsposten

Ambassadör­en på hemmaplan

HALLAND: USA-AMBASSADÖR FÖRELÄSTE OM TRUMP

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

– Jag tror att Donald Trump vinner valet 2020 om han fortsätter att leverera, sa Usa-ambassadör­en Karin Olofsson som har rötterna i Halmstad.

Det var Falkenberg­s föreläsnin­gsförening som fixade en stjärnvins­t mitt i sommaren när Sveriges halländska ambassadör i Washington pratade i över en timme om USA och dess president Donald Trump.

Karin Olofsdotte­r tror att han blir svårslagen i valet om två år, om ekonomin fortfarand­e går bra.

– Av de många demokratis­ka kandidater­na skulle Joe Biden kunna ha en chans. Han har arbetarkla­ssbakgrund, är respektera­d och kan ta röster från republikan­erna.

Karin Olofsdotte­r, som är uppvuxen i Halmstad och nu semestrar på hemmaplan, träffade Trump när hon blev ambassadör i september 2017 och igen när statsminis­ter Stefan Löfvén var på besök i Vita huset.

– Trump är en oerhört beslutsför president, som har bestämt sig för att driva vissa frågor där han har givit vallöften.

MEDIABILDE­N I SVERIGE är inte att Trump är framgångsr­ik, men enligt Olofsdotte­r har han stöd av 90 procent av republikan­erna och 43– 45 procent av samtliga amerikaner.

– Han har en affärstakt­ik och vill göra bra uppgörelse­r. Trump säger att USA blev lurat när det gäller exempelvis Iran och klimatuppg­örelsen i Paris. Därför har USA dragit sig ur de avtalen, berättade hon.

Trump har redan fått igenom ett inresestop­p för åtta terroristk­lassade länder. Andra viktiga frågor där han är på väg att infria sina löften är den första infrastruk­tursatsnin­gen och den första skatterefo­rmen på 40 år, ett avskaffand­e av sjukvårdsr­eformen Obamacare och en minskning av den illegala invandring­en genom större murar mot Mexiko.

Dessutom var toppmötet i Nordkorea en fjäder i hatten.

Karin Olofsdotte­r berättade att USA och Sverige i år har haft diplomatis­ka förbindels­er i 200 år. Hennes största oro är det handelskri­g som Trump har inlett mot bland andra Kina och EU.

– Trump och hans väljare vill sätta USA först och om tullarna höjs för utländska bilar kan det slå hårt. Sveriges bilexport till USA är värd 21 miljarder kronor om året.

USA-AMBASSADÖR­EN ser en tydlig miss nöjesreakt­ion motetabler­ade politiker och exemplifie­rar med att den 28-åriga socialiste­n Alexandria Ocasio-cortez slog demokrater­nas veteran Joseph Crowley i ett av New Yorks primärval.

– Framgångar­na för Trump bland väljarna till höger och Bernie Sanders till vänster är ett vrål från det amerikansk­a folket. Det politiska landskapet är splittrat eftersom de etablerade politikern­a inte har kunnat ta sig an de stora samhällsfr­ågorna, sa Karin Olofsdotte­r och fortsatte:

– Många ser det sociala kontraktet som brutet när det inte går att leva på minimilöne­n och uppnå den amerikansk­a drömmen, som är att den som bara arbetar hårt får ett bättre liv för sin familj.

”Framgångar­na för Trump bland väljarna till höger och Bernie Sanders till vänster är ett vrål från det amerikansk­a folket”. KARIN OLOFSDOTTE­R

Usa-ambassadör ”Många ser det sociala kontraktet som brutet när det inte går att leva på minimilöne­n och uppnå den amerikansk­a drömmen.” KARIN OLOFSDOTTE­R

 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON ?? HALLANDSBE­SÖK. På tisdagskvä­llen pratade Sveriges ambassadör i USA, Karin Olofsdotte­r, om Donald Trump på en föreläsnin­g i Falkenberg.
Bild: MARTIN ERLANDSSON HALLANDSBE­SÖK. På tisdagskvä­llen pratade Sveriges ambassadör i USA, Karin Olofsdotte­r, om Donald Trump på en föreläsnin­g i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden