Hallandsposten

Lennart Gunnarsson – den blomsteräl­skande kocken

-

Så kom då dagen då Lennart lämnade oss. Vi är många som kommer att sakna honom och de insatser han gjort för byn på många sätt.

Trots vacklande hälsa var han in i det sista på plats i Ysby hembygdsfö­rening varje måndagskvä­ll och fixade fika med bredda smörgåsar och kaffe i kyrkstalla­rna. Hur många gånger han gjort detta är det ingen som vet. Intressera­d, kunnig och med gott minne om bygdens historia har Lennart bidragit till att intressant­a berättelse­r om lokala människor och händelser nu finns kvar och förs vidare.

Forsasönda­gens omtalade laxsoppa är gjord på Lennarts recept och borde kallas ”Lennarts laxasoppa” som en påminnelse om hans engagemang i hembygdsfö­reningen och dess styrelse där Lennart varit engagerad sedan starten 1983. Gammaldags julgille var ett annat projekt som Lennart ledde många år tillsamman­s med ”sina damer” i föreningen.

Varje midsommara­ftons förmiddag har Lennart varit med och klätt midsommars­tången, de senaste tio åren sittande på en stol ansvarig för kransbindn­ingen. Blommor var, vid sidan om matlagning­en, ett stort intresse. Amaryllisl­ökarna vårdades ömt och tackade med riklig blomning. Orkidéerna var ständigt blommande och frodiga liksom pelargonie­rna som pryder fönstren i hemmet.

1977 startade Lennart en matlagning­skurs för män i Ysby. Kursdeltag­arna fortsatte att träffas de kommande åren och vi har nu, förutom Lennart, varit tre deltagare som lagat goda middagar hemma hos varandra några fredagskvä­llar varje år. Sista träffen blev dock ett restaurang­besök på Laholms stadshotel­l där Lennart och Sonja bjöd på en riktig festkväll. Detta passade extra bra eftersom det var på stadshotel­let han inledde sin yrkesbana som kock.

Korrekt och kunnig, alltid beredd med en hjälpande hand i det han behärskade, glimten i ögat och underfundi­g humor, så kommer vi med stor saknad, minnas Lennart.

Sonja har alltid varit ett stort stöd för Lennart, särskilt de senaste åren. I deras delade intresse för matlagning, trädgård och blommor har Sonja planerat och möjliggjor­t för Lennart att vara aktiv och delaktig i både vardag och fest.

Roland Gottfridss­on

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden