Hallandsposten

Frankrike vill ha ett nytt 98

Två decennier av guldtorka kan nå sitt slut när Frankrike spelar Vm-final i fotboll på söndag. Semifinals­egern mot Belgien innebar ett idylliskt firande i Paris, där Vm-guldet spelades hem 1998, men dramatik i Nice.

- DAVID HJORTER/TT

På Zinedine Zidane-manér nickade mittbacken Samuel Umtiti in matchens enda mål och avgjorde tisdagskvä­llens Vm-semifinal mot Belgien i S:t Petersburg, Ryssland.

Landslagss­pelarna grät på innerplan samtidigt som känslorna svämmade över även i hemlandet. På paradgatan Champs-élysées i huvudstade­n Paris befann sig omkring 200000 människor för att fira 1–0-segern och den säkrade platsen i söndagens Vm-final på Luzjniki-stadion i Moskva.

Vid stadshuset i Paris såg omkring 20 000 personer matchen på storbildsk­ärm och efter segern blandades tonerna av franska nationalså­ngen ”Marseljäse­n” med hejarop och tutande från bilar, enligt nyhetsbyrå­n AFP. Samtidigt som franska flaggor vajade och viftades från var och varannan balkong.

I NICE SÅ var firande inte lika idylliskt. 27 personer skadades när panik utbröt efter att flera smällare tänts av innan semifinale­ns slut, enligt Reuters. Stämningen i staden på franska Rivieran är spänd efter att 86 personer dödats vid ett terroratte­ntat för två år sedan.

– De flesta av skadorna är skärsår eller blåmärken efter att människor ramlat, säger talesperso­nen Jeangabrie­l Delacroix om tisdagens händelse, enligt Reuters.

Frankrikes herrlandsl­ag är i final förförs ta gången sedan strafflägg­nings förlusten mot Italien i Berlin för tolv år sedan, och har chansen att ta sitt första Vm-guld sedan 3–0-segern mot Brasilien i finalen på Stade de France i Paris 1998.

– Vi ska uppleva vårt eget ”98” nu, säger 17-åriga supportern Lea till AFP.

– Jag var 18 år 1998, det var en av de vackraste kvällarna i mitt liv. Vi ska reprisera den på söndag, säger 36-årige Sebastien.

DÅ AVGJORDE mittfältsd­irigenten Zinedine Zidane med två nickmål, varav det första alltså inte var helt olikt Umtitis.

Nationalik­onen gjorde även ett mål och blev utvisad efter en omtalad skallning på Italiens Marco Materazzi vid finalen 2006. Han hyllade årets franska Vm-lag med applåder på sitt Instagramk­onto efter semifinals­egern.

Frankrikes president Emmanuel Macron var på plats när finalplats­en säkrades i S:t Petersburg och säger till nyhetsbyrå­n AFP att han återvänder till Ryssland för Vm-finalen.

Inför semin mellan Kroatien och

England fanns flera åsikter om eventuellt motstånd :

”Att vinna en final mot England vore storslaget. Men att förlora mot dem vore helt fruktansvä­rt,

så därför hoppas jag på Kroatien”, skrev franske Twitter-användaren Antoine, enligt Reuters, inför onsdagens andra semifinal.

 ??  ?? EFTERLÄNGT­AD VINST. Fransmän jublar utanför Paris stadhus, Hotel de vill, under Frankrikes 1–0-seger mot Belgien.
EFTERLÄNGT­AD VINST. Fransmän jublar utanför Paris stadhus, Hotel de vill, under Frankrikes 1–0-seger mot Belgien.
 ?? Bild: JEAN-FRANCOIS BADIAS ??
Bild: JEAN-FRANCOIS BADIAS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden