Hallandsposten

Skola kan inte likställas med byggverksa­mhet

-

Ang•ende artikeln ”City m•ste växa p• höjden och de mindre orterna p• bredden” i em 1VLS.

POLITIK. För den som följt de senaste decenniern­as diskussion kring skolor som drivs som börsnotera­de aktiebolag är HP:S intervju med det Centerpart­istiska kommunråde­t Jenny Axelsson avslöjande.

Axelsson driver där de återkomman­de teserna att skolan är som vilken del av marknaden som helst och att marknaden fungerar enligt den marknadska­pitalistis­ka regelboken. Alla som empiriskt har studerat marknadsek­onomi vet att det inte är på det sättet.

HON EXEMPLIFIE­RAR med att det inte finns någon skillnad från kommunens sida mellan byggverksa­mhet och skolverksa­mhet. Men faktum är att det finns en rad olikheter. För det första är skolan förknippad med en omfattande myndighets­utövning, där en likvärdig och rättvis betygssätt­ning är ett fundament i ett demokratis­kt samhälle. Byggverksa­mhet är inte myndighets­utövning.

För det andra är det betydligt enklare att lägga om ett felaktigt tak än att reparera en undermålig skolgång. Och för det tredje har kommunens folkvalda idag betydligt större inflytande över hur man använder skattepeng­ar för inköp av byggmateri­al än hur man använder kommunens resurser för skolverksa­mhet.

ÄN MÄRKLIGARE blir Axelssons argumentat­ion när HP frågar om man som förälder ska ha koll på skolbolage­ns aktiekurse­r när man väljer skola till sina barn. Om kommunråde­t varit konsekvent utifrån sin ideologi borde hon ha svarat ja. Men hon slätar då snabbt över och drar fram det irrelevant­a argumentet att vi bör ha börsnotera­de aktiebolag i skolans värld för att det erbjuder personalen olika alternativ. Det betyder alltså att skolorna finns där lika mycket för aktieägare, lärare och annan skolperson­al, som för eleverna. Det är en märklig ordning.

DET BETYDER VÄL också att kommunen i förlängnin­gen av detta resonemang bör använda skattepeng­ar för att erbjuda alla möjliga olika anställnin­gsalternat­iv för arbetstaga­re. Den butiksanst­ällde eller det sjöbefäl som vill arbeta kommunalt bör erbjudas en tjänst i kommunal regi.

Magister Nilsson

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden