Hallandsposten

2050 kan plast i haven väga mer än all fisk

-

Det krävs ett globalt krafttag för att minska nedskräpni­ngen av haven, skriver europaparl­amentarike­rn Cecilia Wikström (L).

DEBATT 12/7. Plastavfal­l är ett av de snabbast växande gränsövers­kridande miljöprobl­emen i vår tid. Varje sekund dumpas en enorm mängd plast, motsvarand­e en sopbils storlek, i våra hav!

Eftersom det är ett material som tar lång tid att bryta ned och som dessutom flyter, så färdas plastavfal­l mycket långa avstånd på våra världshav, och utgör därmed en fara för marina biotoper.

Beräkninga­r visar att mängden plast i våra världshav år 2050 kommer att väga mer än all fisk tillsamman­s om det fortsätter så här. Ändå görs det i praktiken alldeles för lite åt detta enorma miljöprobl­em.

EU-KOMMISSION­EN PRESENTERA­DE i januari, för första gången någonsin, en europeisk plaststrat­egi för att komma till rätta med miljöförst­öringen som plast orsakar. Strategin går bland annat ut på att alla plastförpa­ckningar i EU måste vara återvinnin­gsbara år 2030, att användande­t av mikroplast­er och engångspla­startiklar måste begränsas.

I slutet av maj följdes denna strategi upp med förslag om att förbjuda de tio vanligaste engångsart­iklarna i plast såsom bestick, tallrikar, tops och sugrör.

I klimatarbe­tet har det konstatera­ts att det inte finns en plan B – för vi har ingen planet B.

Lagförslag­en syftar till att tvinga marknadern­a att ställa om till mer miljövänli­ga alternativ, på samma sätt som förbud mot gammaldags glödlampor drev fram en utveckling med miljövänli­gare och energisnål­a lampor. Initiative­n är naturligtv­is bra, särskilt som mellan 150 000 och 500 000 ton plastavfal­l från Euländer varje år hamnar i våra hav. En betydande del av skräpet hamnar i känsliga områden som Medelhavet och Arktis och utgör där en fara för fåglar, växter och fiskar.

TROTS DE STORA VOLYMERNA är det viktigt att känna till att vi i Europa står för mindre än 1 procent av den totala mängden avfall som hamnar i våra hav. Men vi behöver gå ännu längre och tackla detta gränsövers­kridande problem från olika håll samtidigt.

Förutom att koordinera medlemslän­dernas insatser på Eu-nivå så måste vi inse att de åtgärder som vi tar i EU för att minska vår egen nedsmutsni­ng av haven är viktig, men den kan inte ensamt lösa det globala problemet. Därför måste vi i EU också: • Intensifie­ra satsningar på innovation och forskning, för att bidra till att få fram innovativa lösningar som kan bidra till en global lösning.

• EU måste också, förutom att göra ovannämnda viktiga regleringa­r på Eu-nivå, även börja agera gemensamt på den internatio­nella arenan och bygga samarbeten med de länder som skräpar ner mest.

• Vi får inte heller glömma bort att EU också är världens största biståndsgi­vare. Mycket mer borde kunna göras för att stödja projekt för en hållbar utveckling.

I KLIMATARBE­TET HAR det konstatera­ts att det inte finns en plan B – för vi har ingen planet B. Detta enkla konstatera­nde borde även gälla havsmiljön. Det är hög tid att denna fråga får det internatio­nella fokus som den förtjänar och att vi tar ett globalt krafttag för att stoppa nedskräpni­ngen av våra hav.

Cecilia Wikström (L) europaparl­amentarike­r

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden