Hallandsposten

Torkan kan få oss att tänka om

-

JORDBRUK. Torkan fortsätter och ställer till med problem för jordbruket. Höskörden minskar och betesmarke­rna ger inte tillräckli­gt med föda för boskapen. Flera bönder letar efter ersättning­sarealer och talar om att behovet av foder är så stort att alla tänkbara marginalma­rker måste användas. I södra Sverige ser jag att bönder har börjat slå gräs på flera mindre vallar som legat för fäfot i flera år på grund av dålig lönsamhet. Kommer inte regnet snart finns det stor risk för nödslakt av boskapen. På grund av importen av kött kommer slakterier­nas kapacitet kanske inte att räcka till för nödslakten om inte vi konsumente­r hjälper till genom att börja fråga efter svenskt kött i affärerna.

Torkan är en nyttig påminnelse om behovet av att bevara betesmarke­r, vallar och ängar från igenväxnin­g. Med rådande klimatförä­ndring finns stor risk för kommande liknande torra somrar som i år. Då kanske sådana redskap som hästräfsan kommer till användning igen. Den samlade upp de sista höstråna på vallen i samband med höskörden. Idag finns inte många sådana i bruk utan man kan hitta dem rostiga ute i skogen i bygder med gamla småjordbru­k.

Vattenbris­ten signalerar behovet av planering redan nu för framtidens matförsörj­ning. Klimatförä­ndringen kommer att kräva förändring av vår livsstil. Vi kanske måste lära oss att spara på både vatten och odlingsmar­k. Utan vatten och mat faller all verksamhet i samhället.

Per-olof Erickson katurskydd­sföreninge­n

 ?? Bild: PRIVAT ?? UTNYTTJAR MARKEN MAXIMALT. ”p•dana redskap som hästräfsan kanske kommer till användning igen”i skriver naturskydd­sföreninge­ns mer-llof brickson.
Bild: PRIVAT UTNYTTJAR MARKEN MAXIMALT. ”p•dana redskap som hästräfsan kanske kommer till användning igen”i skriver naturskydd­sföreninge­ns mer-llof brickson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden