Hallandsposten

Art Van är ute på turné

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

Den kreativa bilen – Art Van – har i sommar flera stopp runt om i Halland. Hembygdspa­rken i Unnaryd blev det första. – Det är jättekul, säger Kalle Gebert, 7 år, turist från Tyskland.

Under onsdagen var konstbilen parkerad vid bonadsmuse­et i Unnaryd, och det var en hel del barn som ville delta i det kreativa arbetet.

– Just nu leker vi med lera och vi ska göra varsitt ansikte – det är jättekul. Jag har lekt med lera förr och hemma gjorde jag också ett ansikte faktiskt, det hänger på väggen, säger Marta Etzold, 10 år.

Med sig i verkstaden har hon två vänner från Tyskland.

– Det är lite svårt men roligt, säger Lauvids Gebert, 9 år, bror till Kalle Gebert.

”Jag bygger en lerklump – som sedan förflyttar sig. Det är roligt.”

GUSTAN FELDT,

BAKOM PROJEKTET STÅR konstpedag­ogerna Frida Talik från Teckningsm­useet och Elvira Roslund Gustavsson från Gamla krukmakeri­et i Laholm.

Syftet är att nå ut till så många barn och unga som möjligt mellan fem och tjugo år, för att ge alla en chans att uppleva det konstnärli­ga.

Barnen får uttrycka sig kreativt då de ska skapa ett ansikte i lera – som i slutändan sätts ihop till en och samma skulptur.

– Det handlar om att allas roll här i världen är viktig för helheten. Det är kul att se så många olika små ansiktssku­lpturer, och Elvira hjälper dem väldigt bra, säger Frida Talik, och Elvira tar vid:

– Jag lär dem det grundlägga­nde, och hit är alla barn välkomna. Det är roligt att träffa så många deltagare på turnén.

Under sommaren och hösten kommer den mobila konstverks­taden Art Van att rulla omkring, och nästa stopp blir till helgen då de stannar i Laholm på Strandkala­set i Mellbystra­nd.

BARNEN SOM besöker konstbilen får även prova på att skapa en stop motion-film.

– Framför oss är en duk med massor av lera på, och en kamera hänger uppifrån och tar ett foto för varje förändring som barnen gör i leran. Efter turnén sätter jag ihop det som deltagarna har gjort och gör en rolig stop motion-film av det, förklarar Frida.

EN SOM GILLADE att pyssla med filmen var Gustan Feldt, åtta år, från Unnaryd.

– Jag bygger en lerklump – som sedan förflyttar sig. Det är roligt att se hur det blir i filmen, säger han.

Art Van är ett samarbete mellan Konst i Halland/konstexpre­ssen och Laholms kommun.

 ?? Bild: SARA ÖSTER ??
Bild: SARA ÖSTER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden