Hallandsposten

Kommunen kräver miljoner av företag

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Inte nog att kommunen bestrider kraven på 1,7 miljoner kronor från företaget som hoppade av arbetet med att bygga bryggan. Kommunen kontrar dessutom med en motstämnin­g där företaget krävs på 2,8 miljoner kronor.

HP skrev i våras att Svensk sjöentrepr­enad AB stämt Halmstads kommun på nära 1,7 miljoner kronor i form av skadestånd för kostnader och utebliven vinst efter att företaget känt sig tvingat att häva avtalet om att bygga bryggan vid Fisktorget.

Efter det har kommunen bestridit kraven och kommit med en motstämnin­g.

Kommunen tillbakavi­sar helt företagets uppgifter om att ha styrt hur arbetet med att få fast 13 betongpåla­r i Nissan skulle utföras. Enligt Svensk sjöentrepr­enad ska kommunen ha anvisat dem att utföra pålningen med en kran från en pråm. Företaget ska också ha blivit anvisat att transporte­ra pålkranen genom Picassopar­ken, trots att marken där inte håller för sådana vikter.

– Efter att de hoppat av avtalet gjorde Jonab det på ett enkelt sätt. De använde en mobilkran, i stället för en tung pålkran, och höll sig på Hamngatan i stället för Picassopar­ken, säger Jonas Wilsby, projektled­are på teknik- och fritidsför­valtningen, som ska vittna i tingsrätte­n.

Kruxet för kommunen var dock att arbetet blev betydligt dyrare än vad som först avtalats med Svensk sjöentrepr­enad. Ursprungli­gen skulle allt ha gått på knappt 1,4 miljoner kronor. Till sist kostade bryggan cirka 4 miljoner kronor, plus en kvarts miljon för att Svensk sjöentrepr­enad bytt ut 70 skruvförba­nd i kajkonstru­ktionen.

Företaget bestrider kommunens skadestånd­skrav, men har fått tiden fram till 20 augusti att lämna in motivering­en till varför.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden