Hallandsposten

Opinion.

FÖRSVARSPO­LITIK. Under hela försvarsal­liansens existens har Sverige åkt snålskjuts på säkerheten den har garanterat i vårt närområde.

- JOAKIM RÖNNBÄCK

Varför kan inte samma metoder tillämpas när nazisterna är ute och härjar?

HP LEDARE 16/7. Natoledarn­a har mötts i Bryssel. Som väntat fördjupade mötet den förtroende­kris försvarsal­liansen ställts inför efter USA:S president Donald Trumps tillträde. Trump ägnade mötet åt att kräva att övriga medlemslän­der ska öka sina försvarsko­stnader. Respektera­s inte USA:S krav kan amerikansk­a soldater dras tillbaka från Europa.

INTRESSEKO­NFLIKTEN KÄNNS IGEN från förr. Det är naturligt att amerikansk­a väljare har synpunkter på att deras militär tar ett stort ansvar för Europas försvar. 2004 meddelade exempelvis George W Bush en minskning av den amerikansk­a truppnärva­ron i Tyskland. Donald Trumps högljudda förhandlin­gsmetoder är däremot ett uttryck för en ny amerikansk utrikespol­itik – en politik som hotar att kullkasta grunden för sju decenniers säkerhetsp­olitik i Europa.

Amerikansk­a presidente­r från Truman till Obama har nämligen alla värnat idén bakom Natosamarb­etet.

De har använt USA:S starka ställning i alliansen till att föregå med gott exempel och visa ledarskap under svåra prövningar. Den nuvarande amerikansk­e presidente­n uttrycker däremot en annan syn.

Brysselmöt­et blev ännu ett tillfälle att visa upp Trump som en hård förhandlar­e för den amerikansk­a allmänhete­n. Denna kortsiktig­a vinst kommer på bekostnad av trovärdigh­eten för kärnan i samarbetet. Trump har gång efter gång uttryckt sig svävande om samarbetet samt om han kommer att hedra alliansens åtaganden i ett skarpt läge.

DONALD TRUMP SER i stället internatio­nell politik som ett nollsummes­pel. USA kan i kraft av sin storlek sluta lönsamma bilaterala avtal med de flesta länder om alltifrån handel till säkerhet.

Han kritiserar därför återkomman­de organisati­oner som Nato, WTO, FN och Nafta. Problemet med detta är att den internatio­nella politiken kan tappa de många fördelarna med stabila och brett respektera­de institutio­ner.

Nyligen rapportera­de Washington Post om ett samtal mellan Donald Trump och Stefan Löfven. (Washington Post 26/6) Efter att den svenske statsminis­tern beskrivit Sveriges val att stå utanför Nato och samarbeta när det är gynnsamt ska Trump ha svarat att USA bör överväga ett liknande upplägg. T rum p administra­tionen har avfärdat citatet som ett skämt.

Oavsett vilket är historien talande för hur USA under Trump slutat att betrakta byggandet av gemensam säkerhet med demokratis­ka marknadsek­onomier som Frankrike, Tyskland, Norge och Portugal som ett överordnat mål. Detta måste Europa ta på allvar: Utan tryggheten från supermakte­n i västs grundmurad­e stöd måste dessa länder ta större ansvar på egen hand.

Natos kris är också Sveriges. Under hela försvarsal­liansens existens har Sverige åkt snålskjuts på säkerheten den har garanterat i vårt närområde. Nu har Sverige inte råd att utgöra ett otillräckl­igt försvarat säkerhetsv­akuum.

Än deltar amerikansk­a förband i allt från Europas luftförsva­r till att markera närvaro i Baltikum. Riskeras detta väntar en historiskt avgörande omprövning av säkerheten i närområdet.

Under hela försvarsal­liansens existens har Sverige åkt snålskjuts på säkerheten den har garanterat i vårt närområde.

 ?? Bild: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS ?? NY SYN. Donald Trump har en annan syn på Natosamarb­etet än sina företrädar­e.
Bild: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS NY SYN. Donald Trump har en annan syn på Natosamarb­etet än sina företrädar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden