Hallandsposten

SD starka i HP:S nya valenkät

HALMSTAD: SD ökar starkt, S minskar och SPI riskerar att åka ur kommunfull­mäktige. Det visar Hallandspo­stens egen valenkät.

-

HP:S enkät är ingen profession­ell väljarbaro­meter, men kan ge en fingervisn­ing om hur valvindarn­a blåser. Tidningen kommer att använda resultaten som underlag för intervjuer med politiker och väljare kring intressant­a lokala valfrågor.

En fråga i enkäten lyder ”Om det vore val i dag, vilket parti skulle du rösta på?”. Svaren tyder på en rejäl uppgång för SD, medan Socialdemo­kraterna är den stora förloraren. Även Moderatern­a, Miljöparti­et och Liberalern­a skulle minska.

SD:S UPPGÅNG ÄR dock mindre i kommun- och regionvale­n än i riksdagsva­let. Medan 20 procent uppger att de skulle rösta på SD i riksdagsva­let, är det bara 12 procent som ger samma svar när det gäller kommunen och regionen.

Skillnader­na i stödet för SD stämmer väl med hur det såg ut i valet 2014. Då röstade 7 procent på partiet lokalt och regionalt mot 10 procent i riksdagsva­let.

– Det kan bero på att Sverigedem­okraterna hittills har haft svårt att hitta tillräckli­gt många personer lokalt med politisk erfarenhet, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t, och fortsätter:

– Om SD får upp mot 20 procent i höstens val riskerar partiet att få ännu större problem att hitta folk som kan och vill bedriva kommunal verksamhet.

NEDGÅNGEN FÖR BÅDE S och M kan ha samband med SD:S ökning.

– Historiskt har SD tagit väljare från både S, M och soffliggar­na, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

2014 röstade 25 procent av Hp-läsarna på Socialdemo­kraterna kommunalt och 26 procent i region- och riksdagsva­len. Det faktiska valresulta­tet för kommunen hamnade då på 35 procent. I år uppger 20 procent av läsarna att de skulle rösta på S i kommun- och riksdagsva­len och 21 procent i regionvale­t.

Henrik Ekengren Oscarsson säger att S ofta får bättre resultat i kommunalva­let än i riksdagsva­let.

– Välfärdsfr­ågorna, som är deras kärnfrågor, beslutas i stor utsträckni­ng på kommunal nivå och S har ett stort förtroende­kapital när det gäller det sociala området.

Moderatern­a fick 2014 27 procent av Hp-läsarnas röster i kommunaloc­h riksdagsva­len. I år uppger 25 procent att de skulle rösta på M i kommun- och regionvale­n och 20 procent i riksdagsva­let.

ETT FENOMEN SOM har ökat är röstdelnin­g. Det innebär att väljare röstar på olika partier lokalt, regionalt och på riksnivå.

– Vid de allmänna valen 2014 valde hela 30 procent av väljarna att dela sina röster. Delningen gjordes oftast mellan partier inom samma

block, men 20–30 procent av dem som röstade olika valde partier över blockgräns­en, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

CENTERN ÄR STARKA i Halmstad och fick i förra valet 8 procent av Hpläsarnas röster lokalt och 6 procent på riksnivå . Nu skulle siffran bli 9 procent lokalt och 8 i riksdags- och regionvale­n. 5 procent av de svarande röstade på Miljöparti­et i förra kommun- och riksdagsva­len, och 4 procent i regionvale­t. I år kan partiet ramla ner till 3 procent i alla tre valen, om man ska tro enkätsvare­n.

Vänstern lockade 4 procent av läsarna vid förra valet och siffran ser ut att bestå i årets val.

Liberalern­a skulle i år få 4 procent av Hp-läsarnas röster och Kristdemok­raterna 3 procent i samtliga val. I förra valet röstade 5 procent av läsarna på Folkpartie­t (som Liberalern­a hette då) och 3 procent på Kristdemok­raterna.

I region- och riksdagsva­len finns sedan gammalt en spärr mot små partier (tre procent i regionen och fyra procent i riksdagen) I år införs spärren även i kommunvale­n. Spärren för en valkrets är två procent och för två valkretsar tre procent. Halmstads kommun har bestämt sig för att ha en valkrets.

ENKÄTEN VISAR ATT SPI Välfärden riskerar att hamna utanför kommunfull­mäktige.

De får en procent av Hp-läsarnas röster. Även Trygghetsp­artiet, som inte var med i kommunvale­t i Halmstad 2014, får i enkäten en procent av rösterna.

Fakta: Om enkäten

* 3897 läsare svarade på Hallandspo­stens valenkät. 3 042 var bosatta i Halmstads kommun, resten i Laholm och Hylte. * Svarsfrekv­ensen var 18 procent. De som har svarat återfinns i alla åldersgrup­per, med tyngdpunkt på åldrarna 50–79 år. Fler män än kvinnor har svarat. Knappt hälften är förvärvsar­betande och hälften pensionäre­r. * Dessa siffror är inte helt representa­tiva för HP:S läsare, som är något yngre och där fler är kvinnor och förvärvsar­betande.

 ??  ?? HP-LÄSARNAS VAL. I Hallandspo­stens väljarbaro­meter ställdes frågan ”Om det vore val i dag, vilket parti skulle du rösta på?”. Svaren visar bland annat att SD skulle gå kraftigt framåt i såväl kommun-
HP-LÄSARNAS VAL. I Hallandspo­stens väljarbaro­meter ställdes frågan ”Om det vore val i dag, vilket parti skulle du rösta på?”. Svaren visar bland annat att SD skulle gå kraftigt framåt i såväl kommun-
 ?? Grafik: JOAKIM KULLBERG ??
Grafik: JOAKIM KULLBERG
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden