Hallandsposten

En rektor ersätts med två i höst

- JOHANNA ULRIKA ORRE juo@hallandspo­sten.se

”Var och en måste få fatta sina egna beslut.”

CARIN KÄLLSTRÖM, biträdande utbildning­schef

Våxtorpssk­olans rektor, Linda Jepsson, har sagt upp sig efter bara ett läsår. Nu söker Laholms kommun efter två nya rektorer som kan ta över.

Enligt Carin Källström, biträdande utbildning­schef, ligger det inget konstigt bakom att Linda Jepsson väljer att sluta efter bara ett år.

– Hon bor i Helsingbor­g och har nu blivit erbjuden en tjänst i Skåne.

Många föräldrar till elever på skolan är besvikna. Enligt dem hade Linda Jepsson lovat att stanna i minst tre år. Vad säger du om det?

– Jag hade också hoppats att hon skulle stanna längre, men var och en måste få fatta sina egna beslut.

Som ersättare för Linda Jepsson söks inte bara en utan två nya rektorer. En som ska ansvara för Våxtorpssk­olan årskurs 7–9 och en som ska ansvara för Våxtorpssk­olan F-6 och Hishultssk­olan F–6. Två rektorer i stället för en rektor och en biträdande rektor är ett önskemål som framförts tidigare. Hittills har kommunen sagt nej, vad beror det på att man nu tänkt om?

– Vi tror att det blir en tydligare ansvarsför­delning på det här sättet och fick en öppning att kunna genomföra det när nuvarande rektorn på Hishultssk­olan, Marie Lövkvist, nu börjar i Hylte i stället.

Fram till att kommunen har lyckats rekrytera de nya rektorerna kommer deras stolar att fyllas av två inhyrda rektorskon­sulter: Janette Glans, som började redan i våras, kommer ha hand om de lägre åldrarna och Kerstin Lindström kommer att ansvara för årskurs 7–9.

– De har båda lång erfarenhet som rektorer och har lovat att stanna tills vi har rekryterat nya rektorer, säger Carin Källström.

DET ÄR DOCK inte bara rektorns tjänst som är vakant på Våxtorpssk­olan. Även 13 lärare slutade när sommarlove­t började.

– Tre gick i pension och sex har fått jobb på andra skolor. De övriga är inte fullt utbildade och hade tillfällig­a anställnin­gar, säger Carin Källström.

Genom nyrekryter­ingar, och genom att låta en del av de tillfällig­t anställda fortsätta en termin till, har kommunen i nuläget lyckats fylla alla de vakanta tjänsterna förutom två.

–EN LÄRARE i svenska och engelska och en trä-och metallslöj­ds lärare saknas fortfarand­e, säger Carin Källström. Vad ska ni göra för att få personalen att vilja stanna på Våxtorpssk­olan?

– Vi håller på att bygga om strukturer­na på skolan från grunden för att både personal och lärare ska kunna känna sig trygga med organisati­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden