Hallandsposten

Tågdagarna är redo för comeback

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Efter ett års uppehåll förbereds just nu Tågdagarna 2018 med flera nyheter – och med stöd från både kommunen och regionen. De ideella krafterna bakom arrangeman­get är beredda att ta revansch.

2017 blev ett nederlag för Landeryds järnvägsmu­seum (LJM). De ideella krafterna räckte inte till, tidtabelle­rna skickades inte iväg i tid – och Tågdagarna ställdes till slut in. Men nu blickar föreningen framåt igen och planerar för fullt inför årets arrangeman­g, helgen den 1–2 september.

– Eftersom Tågdagarna återkommer ska vi ha en invignings­ceremoni med en hemlig gäst, avslöjar Peryngve Bengtsson, ordförande i LJM.

Tillsamman­s med flera andra lokala föreningar, som Kinnareds hembygdsfö­rening och Landeryds samhällsfö­rening, tänker eldsjälarn­a satsa som aldrig förr.

– Vi är jättetacks­amma över att arrangeman­get har livats upp och att vi kan driva det vidare, säger Heléne Friman i Landeryds samhällsfö­rening.

BESÖKARNA KAN RÄKNA med flera nyheter i år.

– Vi får hit en av landets äldsta ångvagnar som fortfarand­e är i drift, från 1888. Det är också glädjande att Hallandstr­afiken medverkar och kör extra turer med Krösatågen, säger Per-yngve.

Hylte kommun och Region Halland går in och stöttar årets tågdagar med 85 000 kronor vardera.

– Jag hoppas att det kan bidra till en långsiktig­het i hela utveckling­en av Landeryd som destinatio­n, framför allt kopplat till ortens järnvägshi­storia. Långsiktig­heten ligger i att stödet från kommunen och regionen är på tre år, säger kommunråde­t Ronny Löfquist (S).

PER-YNGVE BENGTSSON menar att pengarna är avgörande för att projektet ska kunna genomföras.

– Vi är väldigt glada över denna uppbacknin­g. Lokstallsm­iljön är unik och måste bevaras även i framtiden.

Dessutom går kommunen in med en förlustgar­anti på maximalt 50 000 kronor och ett evenemangs­bidrag på 20 000 kronor.

– Jag tycker att kommunen ska stötta engagemang som bidrar till vår utveckling och det gör definitivt Tågdagarna i Landeryd. Vi behöver denna typ av festlighet­er som sätter kommunen på kartan, menar Löfquist.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? PLANERAR. Heléne Friman, Gunhild Mårtensson och Per-yngve Bengtsson är några av årets 15–20 eldsjälar bakom Tågdagarna.
Bild: ISABEL BARK PLANERAR. Heléne Friman, Gunhild Mårtensson och Per-yngve Bengtsson är några av årets 15–20 eldsjälar bakom Tågdagarna.
 ??  ?? GÅR ATT GENOMFÖRA. Tågdagarna 2018 blir av. Hylte kommun och Region Halland stöttar med 85000 kronor vardera.
GÅR ATT GENOMFÖRA. Tågdagarna 2018 blir av. Hylte kommun och Region Halland stöttar med 85000 kronor vardera.
 ??  ?? REGN BEHÖVS. ”Det enda som behövs nu är regn eftersom ångloken kan slå gnistor”, säger Per-yngve Bengtsson.
REGN BEHÖVS. ”Det enda som behövs nu är regn eftersom ångloken kan slå gnistor”, säger Per-yngve Bengtsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden