Hallandsposten

Paviljonge­r står kvar trots dom

- EMELIE NORDH

”Som det ser ut just nu kommer vi inte att överklaga.” MATS WALLMARK, kommunjuri­st

Förvaltnin­gsrätten upphäver samhällsby­ggnads utskottets beslut om att placera paviljonge­r vid Söndrumssk­olan. Men de tillfällig­a skollokale­rna har redan ställts på plats och enligt kommunen kommer de trots domen att stå kvar.

– Som det ser ut just nu kommer vi inte att överklaga men eftersom paviljonge­rna redan är på plats får det konsekvens­en att vi inte kommer kunna göra en återgång av utskottets beslut med anledning av förvaltnin­gsrättens dom. Den möjlighete­n har vi enligt bestämmels­erna i den gamla kommunalla­gen, som är tilllämpli­g i det här fallet, säger kommunjuri­st Mats Wallmark.

Det var i maj i fjol som kommunstyr­elsens samhällsby­ggnads ut skottbeslu­tade att ge fastighets­nämnden i uppdra gatt placera paviljonge­r vid Söndrumssk­olan.

Bakgrunden är att antalet barn i Söndrumsom­rådet ökar och att fler skollokale­r behövs i väntan på att Ranagårdss­kolan är färdigutby­ggd. I valet av placering av paviljonge­rna förordades platsen intill Söndrumssk­olan av barn- och ungdomsnäm­nden.

PAVILJONGE­RNA ÄR TÄNKTA att husera Jutarums- Hovgårds- och Bäck a gårds skolornas femmor fram till dess att den nya skolan står klar och inflyttnin­gsdatumet har satts till årets hösttermin­sstart.

Att förvaltnin­gsrätten laglig hetsprövat samhällsby­ggnads utskottets be slutkommer­s i gav att det överklagat­s av två privatpers­oner. I domen konstatera­r domstolen att utskottet överskridi­t sina befogenhet­er genom att fatta beslutet och att det därför ska upphävas.

Men eftersom kommunen planerat att ta paviljonge­rna i bruk redan i höst har de ställts på plats vid Söndrumssk­olan under tiden som frågan legat hos rätten. Och trots domen kommer de alltså att få stå kvar och eleverna flytta in efter sommaren.

ENLIGT MATS WALLMARK får domen som följd att kommunen ska se över sina rutiner. Att man låter paviljonge­rna stå kvar kommer dock inte att få rättsliga konsekvens­er, menar han.

– Nej, det blir det inte. Enligt gamla kommunalla­gen kan en kommun verkställa ett beslut och om det redan är verkställt när man får en sådan här dom från förvaltnin­gsrätten så måste man göra en rimlighets­bedömning om det går att rätta eller återställa. I det här fallet ser vi att det inte är rimligt, dels eftersom vi är skyldiga att erbjuda skolplatse­r enligt skollagen och dels då det skulle medföra stora kostnader att ta bort paviljonge­rna, säger han och tillägg e rattlaglig hets prövningen pågått i snart 13 månader. Om samhällsby­ggnads utskottet har fattat sådana här beslut tidigare, vad händer med dem nu?

– Det finns inga hinder där. De vinner laga kraft eftersom de inte har laglig hets prövats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden