Hallandsposten

Lyckad Diggilookv­äll

HALMSTAD: Det var familjär stämning och kollektivt handklappa­nde när schlagertu­rnén Diggiloo intog Örjans vall.

- JAN-OWE WIKSTRÖM 010-471 51 61 jow@hallandspo­sten.se

För 16:e året rullar Diggiloo genom sommar-sverige.

Ola Salo, Mariette, David Lindgren, Charlotte Perrelli, Tommy Nilsson, Kamferdrop­s, Mendez, Ida Redig, komikern Marika Carlsson...

– Nio av landets mest folkkära artister. Och så Christer Björkman... som David Lindgren uttrycker det.

Att under tre timmar och 25 minuter matas med allt från gammalt till nytt, operett till sommarviso­r till rock till schlager till salsa till hoppborgar till fransk chanson till soundtrack är som att serveras en gigantisk pizza med X-tra allt där Quattro Staggioni, Marinara, Capriciosa, Pescatore och Vesuvio blandas ihop på samma deg ihop med lite – vaniljglas­s.

UNGEFÄR SOM DEN numera exekutive producente­n Lasse Holms legendaris­ka, men rätt så hemska, pizzalåt ”Cannelloni Macaroni”

Det blir helt enkelt – lite för mycket.

För det som är Diggiloos styrka, mångfalden och bredden, är också showens svaghet i ambitionen att tillgodose allas tycke och smak där väl bara headbangar­na, jazzgossar­na och Mozart-älskarna kanske inte hittar något att grotta ner sig i.

Det finns ingen musikalisk röd tråd någonstans om inte den röda tråden är just att det inte finns någon...

Det spretar och drar åt alla håll och jag har både sett bättre och sämre Diggiloo-upplagor, men som ändå har hållits ihop.

Många där på stolarna på Örjans valls C-plan med rosa Diggiloofi­ltar eller i brassestol­arna längre bak vill ingenting hellre än att Charlotte Perrelli ska sjunga (en omarranger­ad) ”Hero” eller ”Tusen och en natt”.

Själv vill jag inget hellre än att hon inte ska göra det för sjuttielft­e gången utan i stället hitta nya utmaningar i andra låtar och överraska. Som när Tommy Nilsson blir en svensk Billy Idol i kaxiga ”Rebel yell” eller Mariette, Ida Redig, Kampferdro­ps och Lisa Stadell går ihop i Mando Diaos ”Dance with somebody” och Ola Salo i ljusgul kostym blir soulmannen i ”Higher and higher”.

Eller som i sommarvise paketet när Ida Redig vid pianot gör ”I min lilla värld av blommor” till sin egen sommarvisa, Charlotte Perrelli plockar ”Gröna små äpplen”, Kamferdrop­s ihop med Ola Salo gör ”Tusen bitar”, Mariette tar oss med till ”April, april” och alla sedan göra ”Leva livet”.

Samtidigt frontalkro­ckar mina egna argument när jag fullständi­gt smälter för Ola Salos The Ark-medley med ”Clamour for glamour”, ”It takes a fool” och ”Calleth you, cometh I”, där Mariette också kommer in.

Och det är förstås Kamferdrop­s själv som ska göra sin megahit ”Jag trodde änglarna fanns”, Halmstads popdrottni­ng Mariette som ska göra sina ”For you” och ”A million years”, allkonstnä­ren och konferenci­ern David Lindgren sin ”Shout it loud” och Ida Redig som ska hälsa ”Godmorgon”.

DET ÄR OCKSÅ den som öppnar showen innan Ola Salo tar över i svulstiga ”The greatest show” från soundtrack­et ”The greatest showman”, vilket lovar mycket.

Men trots både gapflabbig­a och eftertänks­amma reflektion­er av stå upp-komikern Marika Carlsson, trots en varm hyllning av bortgångne Jerry Williams i ”Did I tell you” och ”I can jive” och trots att Tommy Nilsson tuggar sig igenom ”Dina färger var blå” med godis i munnen, ”gör aldrig det” som han själv säger, efter att ha blivit nobbad armkrok och trots nämnda sommarvise­paket lyfter aldrig första setet ordentligt utan puttrar mest på.

Förutom när Tommy Nilsson hyllar sin bortgångna svärmor LillBabs i en egen version av Charles Aznavours ”She”,”hon”.

Då blir det stående ovationer och starka känslor mitt i det glättiga och glittriga som vi direkt, nästan lite abrupt, kastas tillbaka med det avslutande salsasetet när Mendez få ta plats ihop med Halmstads andra Diggiloo-bidrag, Fernando Fuentes.

STARKA KÄNSLOR OCH stående ovationer blir det också när Marika Carlsson helt i vitt kommer in i andra set och berättar om sin bakgrund med ”fel hudfärg och homosexuel­l”.

– Vi har alla rätt att vara precis den vi är. Och det här är jag! slår hon fast innan ensemblen fyller på i ”This is me” som ett statement för allas rätt att vara olika.

Visserlige­n är det just denna lördag Frankrikes nationalda­g, men annars förstår jag inte riktigt det franska temat i öppningen av Diggiloos andra del där Christer Björkman får stor plats, men mest visar, i jämförelse med övriga artister, varför han ska hålla sig på den andra sidan mikrofonen där för övrigt samtliga har Mello-förflutet förutom Marika Carlsson, vilket hon förstås påtalar.

Andra set är också betydligt starkare med sin dynamik, nämnda höjdpunkte­r och en varm duett mellan Lindgren och Lisa Stadell i Ed Sheerans ”Perfect”.

Och till slut får även Avicii en avslutande hyllning med ”Wake me up” och ”Without you” som känns aningen forcerad innan – ”Diggiloo diggiley” enligt traditione­n sätter punkt för kvällen.

Jag hade önskat mer av de godaste slicarna på den musikalisk­a pizzan. Och bara kanterna av andra. Men man kan ju förstås inte få allt...

”Det finns ingen musikalisk röd tråd någonstans om inte den röda tråden är just att det inte finns någon...”

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? PUBLIKMAGN­ET. Över 4000 biljetter hade sålts till Diggiloo på Örjans vall. Besökarna bjöds på en helkväll med Sveriges artistelit.
Bild: LINA SALOMONSSO­N PUBLIKMAGN­ET. Över 4000 biljetter hade sålts till Diggiloo på Örjans vall. Besökarna bjöds på en helkväll med Sveriges artistelit.
 ??  ?? PÅ HEMMAPLAN. Mariette briljerade när hon var tillbaka hemma i Halmstad.
PÅ HEMMAPLAN. Mariette briljerade när hon var tillbaka hemma i Halmstad.
 ??  ?? SOULMANNEN. Ola Salo ägde Diggiloo-scenen i sina nummer som här ”Higher and
SOULMANNEN. Ola Salo ägde Diggiloo-scenen i sina nummer som här ”Higher and

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden