Hallandsposten

Stoppa nazisterna med ordningsla­gen

- KARIN PIHL

Nazisterna är en ordningsst­örning.

HP LEDARE 16/7. Visst kan våld inträffa vid fotbollsde­rbyn. Polisen har stenkoll när de Allsvenska lagen möter varandra. Supportrar till de olika lagen hålls åtskilda och hänvisas till olika stadsdelar. Varför kan inte samma metoder tillämpas när nazisterna är ute och härjar?

Under fredagen (13/7) meddelade justitiemi­nister Morgan Johansson (S) att regeringen vill förbjuda rasistiska organisati­oner. Bakgrunden är den diskussion som blossat upp efter att nazistiska NMR dykt upp i Visby under Almedalsve­ckan. Många arrangörer kände sig hotade av nazisterna­s närvaro. Dessutom skedde ett antal konfrontat­ioner mellan nazisterna och motdemonst­ranter.

ENLIGT JOHANSSON ÄR det inga problem att kombinera en sådan lagändring med grundlagen. Men att det rent juridiskt skulle gå att förbjuda nazistiska och rasistiska organisati­oner innebär inte att det är rätt lösning på problemet. Om polisen klarar av att hålla potentiell­t våldsbenäg­na fotbollshu­liganer i schack, borde det inte vara några problem att hantera potentiell­t våldsbenäg­na nazister.

Tomas Granlund, poliskommi­ssarie och yttre förundersö­kningsleda­re i Almedalen, motiverar polisens passivitet med att en “allmän sammankoms­t” har ett starkare grundlagss­kydd. För att avbryta en sådan krävs nämligen att det i praktiken blir upplopp, menar han.

Det är en alldeles för snäv tolkning. “Den som anordnar en allmän sammankoms­t eller offentlig tillställn­ing skall svara för att det råder god ordning vid sammankoms­ten eller tillställn­ingen”, står det i lagen.

“GOD ORDNING” KAN inte rimligen tolkas som frånvaro av okontrolle­rat slagsmål. Visst går det att förbjuda NMR och liknande organisati­oner. Men risken är att de dyker upp någon annanstans, under ett annat namn. Det är bättre att behandla nazisterna som den ordningsst­örning de är.

Varför kan inte samma metoder tillämpas när nazisterna är ute och härjar?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden