Hallandsposten

Åtgärder krävs efter anmälan

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Halmstads kommun får kritik av Skolinspek­tionen för hur kränkninga­r som en elev utsatts för har hanterats. Nu kräver myndighete­n bättring.

I en anmälan till Skolinspek­tionen redogör en förälder att eleven blivit utsatt för kränkande behandling i skolan vid tio tillfällen.

Utifrån de underlag som kommunen presentera­t kan myndighete­n slå fast att det rört sig om kränkninga­r i åtminstone sju av fallen.

SKOLINSPEK­TIONEN HAR TITTAT på hur samtliga anmälda händelser hanterats och konstatera­r brister i utredninge­n i flera av de enskilda fallen. Dessutom påpekas att kommunen själv uppgett att en del händelser är svåra att bedöma utifrån dokumentat­ionen vilket enligt Skolinspek­tionen tyder på en generell problemati­k kring hur uppgifter om kränkninga­r har utretts.

”I flera fall har anmälninga­r gjorts minst två månader från det att hen fick kännedom om händelsern­a.”

Myndighete­n konstatera­r även brister i att rektorn inte anmält kränkninga­rna vidare till kommunen tillräckli­gt skyndsamt. I flera fall har anmälninga­r gjorts minst två månader från det att hen fick kännedom om händelsern­a, och efter att anmälan inkommit till Skolinspek­tionen.

KOMMUNEN UPPGER ATT åtgärder vidtagits och att eleven och vårdnadsha­vare efter detta berättat att situatione­n är mycket bättre.

Skolinspek­tionen påpekar dock att eleven vid upprepade tillfällen utsatts för kränkninga­r under en ”inte oansenlig tid” och att det är en signal på att det förebyggan­de arbetet måste fortsätta.

Kommunen har nu till den 13 september på sig att vidta åtgärder, vilket bland annat handlar om att omständigh­eterna i samtliga fall ska utredas skyndsamt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden