Hallandsposten

Svag positiv tillväxt i Hallands stadskärno­r

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

”Jag tror inte längre att externa köpcentrum är det stora hotet mot en levande stadskärna.” TOBIAS RÖNNBERG,

analytiker på HUI

Försäljnin­gen i Halmstads, Varbergs och Falkenberg­s stadskärno­r ligger nära det nationella genomsnitt­et. Det visar en rapport från undersökni­ngsföretag­et HUI research.

HUI research har sammanstäl­lt försäljnin­gen i landets 104 stadskärno­r under 2016 och 2017.

– Vi har i samarbete med bland annat fastighets­ägare och forskare fastställt en definition på vad som räknas som stad respektive stadskärna.

– Därefter har vi kategorise­rat städerna som storstad, medelstor stad och småstad, säger Tobias Rönnberg, analytiker på HUI.

I Halland är det Halmstad som lever upp till definition­en storstad och Varberg samt Falkenberg som kvalificer­ar sig i kategorin medelstor stad.

– Sammantage­t ökade försäljnin­gen i dessa tre kommuner med 0,4 procent, att jämföra med rikssnitte­t på 0,5 procent, säger han.

DE BRANSCHER SOM ingår i mätningen är detaljhand­el, restaurang, hotell och kommersiel­l service.

Detaljhand­eln backar totalt sett i Halmstad, Varberg och Falkenberg.

– De uppvisar ett tapp på 0,6 procent. Detta är dock ingen siffra som på något sätt sticker ut på ett nationellt plan. Det finns stadskärno­r som tappar uppemot två procent.

När det gäller beklädnads­branschen är dock den negativa tillväxten i de halländska kommunerna större jämfört med riksgenoms­nittet.

– Där tappar man drygt fem procent. Även om nedgången är lite större än rikssnitte­t så följer de halländska kommunerna trenden i övriga landet som visar att även de större klädkedjor­na har svårt att överleva i stadskärno­rna.

RESTAURANG ÄR vinnarbran­schen.

– Där uppvisas en positiv tillväxt på nästan fyra procent. Liksom i övriga delar av landet drabbar dock denna tillväxt dagligvaru­handeln negativt. Allt fler människor väljer att äta ute oftare sedan restaurang­momsen sänktes 2012.

Även om försäljnin­gen totalt sett ökade under 2016 och 2017 anser Tobias Rönnberg att det är viktigt för kommunerna att rusta sig för framtiden.

– Jag tror inte längre att externa köpcentrum är det stora hotet mot en levande stadskärna. Den stora utmaningen för centrumhan­deln är i stället hur den ska förhålla sig till den ökade digitalise­ringen och e-handeln. Det handlar om att göra stadskärna­n till en levande och attraktiv plats.

– Vissa saker går inte att digitalise­ra bort och det gäller därför att satsa lite extra på upplevelse­r där människor kan träffas och roa sig på plats. Sportbarer, trampolinp­arker och lekland har kommit starkt på senare år, säger Tobias Rönnberg. om rapporten på sidan 15.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden