Hallandsposten

Johansson (S): Fångar ska kunna föras över direkt

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) vill snabba på överföring­en av utländska fångar. Så fort en dom vunnit laga kraft ska överförand­et inledas.

Morgan Johansson ser flera problem med dagens system, ett är att det går alldeles för långsamt, och att svenska myndighete­r ibland dömer att det inte är lönt att starta en överlämnin­gsprocess. Det vill justitiemi­nistern ändra på. På departemen­tet bereds ett förslag om ett särskilt skyndsamhe­tskrav för domstolar och Kriminalvå­rden för att snabba upp processen.

– Jag anser att man inte ens behöver tänka på någon lägre gräns. Min inriktning är att man även för kortare fängelsest­raff väldigt snabbt ska kunna överföra personer, säger han.

I praktiken skulle det innebära att så fort en dom vunnit laga kraft så ska fången kunna föras över.

– Det är det första steget, att våra rutiner fungerar snabbt, det andra är att motsvarand­e länder är beredda att ta emot dem snabbt, säger Johansson.

Morgan Johansson tycker inte att det är värt att gå via EU, utan vill i stället förhandla direkt med enskilda länder.

Polen skulle kunna bli det första landet dit medborgare som döms i Sverige snabbt förs över efter att domen vunnit laga kraft.

–Vi har undersökt att det inte finns någon lägre gräns inom polsk lagstiftni­ng för att ta emot även kortare fängelsest­raff, så när det finns ett tillfälle kommer Kriminalvå­rden att prova att överföra också kortare straff, som är mindre än sex månader.

Sverige har också en överenskom­melse med Georgien, och arbetar med att få till avtal med Litauen och Rumänien. Tillsamman­s med Polen är det de fyra länder som polisen pekat ut därifrån flertalet stöldligor som härjar i Sverige bedöms komma.

Rumänien har fått kritik för standarden på sina fängelser, och Kriminalvå­rden har sett det svårt att överflytta straff dit. Johansson vill se ett avtal där landet garanterar att fångarna placeras i anstalter som lever upp till kraven.

– Rumänien vill till varje pris in Schengen, den frågan ligger latent i luften när vi diskuterar frågar med dem. De måste kunna ta ansvar för sina egna medborgare, annars blir det svårare för Schengenlä­nderna att acceptera dem, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden