Hallandsposten

Annelie var barnmorska i Afghanista­n

HALMSTAD: MINNENA FRÅN KABUL ÄR STARKA OCH OMVÄLVANDE

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Som barnmorska i Kabul fick Annelie Larsson en unik inblick i hur afghanska kvinnor lever, bakom den blå burkan. Hemkommen till Halmstad säger hon med eftertryck: ”Skicka inte tillbaka flyktingar till Afghanista­n”.

Sedan en månad är Annelie tillbaka på sin vanliga arbetsplat­s på Kvinnohäls­ovården vid Stora torg, men minnena från Afghanista­n är starka och omvälvande.

– Livet där är så komplext och en ständig kamp för att överleva. Jag var själv aldrig rädd, men jag fick inte gå ut och skickades hem en period efter att talibaner och IS utfört flera attacker mot utlänninga­r, berättar Annelie med lugn röst.

Mellan december och juni var hon annars stationera­d som barnmorska på Läkare utan gränsers eget sjukhus i huvudstade­n Kabul. Här föds varje månad runt 2 000 barn, lika många som föds i Halmstad på ett helt år.

– Barnmorsko­rna där har en helt otrolig arbetsbörd­a och då föder ändå många kvinnor hemma. De är också unika eftersom deras pappor och män gett dem tillåtelse att utbilda sig och jobba. Kvinnor i gemen är annars enormt nedtryckta, berättar Annelie.

MYCKET AV DET hon beskriver låter helt fruktansvä­rt. Som att flickor gifts bort väldigt tidigt för att få beskydd av en man och inte riskera att bli våldtagna. Och att våldtagna kvinnor får föda sina barn i smyg på sjukhuset och att barnet sedan lottas ut bland den inhemska personalen:

– Det hände fyra gånger under min tid där och den som vann blev alltid jätteglad. Barn ses som en gåva och rikedom som man inte kan få nog av och det här systemet är godkänt av myndighete­rna.

De medicinska villkoren på sjukhuset i Kabul var däremot bättre än hon hade väntat sig, mycket tack vare att det utrustats av Läkare utan gränser. En hel del skiljde sig förstås ändå från svensk vård:

– I förlossnin­gssalarna låg kvinnorna på rad, sex i varje rum och födde utan smärtlindr­ing. Vi förlöste också allt, även sätesbjudn­ingar, så det fick jag lära mig att göra. Kejsarsnit­t undviker man eftersom kvinnan då inte kan föda lika många barn. De flesta får sexsju barn. På sjukhuset försökte vi prata med dem om preventivm­edel, men det var inte lätt.

JUST KVINNORNAS VILLKOR var kanske det som berörde Annelie mest. Utomhus gick de klädda i heltäckand­e burkor med ett nät för ögonen, men innanför sjukhusets väggar, när inga män var närvarande, kunde de slappna av.

– Då åkte burkorna av och de kunde vara sig själva. Jag fångades mycket av hur de hjälpte varandra. Det var inte ovanligt att omfödersko­r guidade förstföder­skor genom värkarna, berättar Annelie.

I övriga livet var det mannen – och svärmor – som bestämde allt.

– Många män har flera fruar och man bor hemma hos hans mamma. Svärmor står högst i rang, efter mannen, och därefter kommer första frun. Många kvinnor har ett oerhört tufft liv. Allt handtvätta­s och handdiskas och 30-åriga kvinnor ser ut som om de vore 60, säger Annelie.

Många av de 81 inhemska barnmorsko­rna på sjukhuset kunde lite engelska, men i övrigt fick Annelie kommunicer­a med patientern­a via en kvinnlig tolk.

– Ingen av de kvinnor jag träffade kunde läsa eller skriva. Skulle papper skrivas under fick de sätta ett tumavtryck.

ATT ÅKA IVÄG som hjälparbet­are utomlands är en gammal dröm för Annelie, som nu äntligen blivit verklighet.

– Jag har velat göra det här ända sedan jag var 15 år och hela min yrkeskarri­är har jag strävat efter att bli redo att ge mig ut och bistå med kunskap. Nu när mina barn är stora har min tid kommit, säger hon.

Och redan planerar hon att ta ett nytt uppdrag.

– Det lutar åt Sierra Leone i augusti. Där är det inte så illa säkerhetsm­ässigt, men barnadödli­gheten är väldigt hög. Jag har en fantastisk chef här hemma som är beredd att ge mig tjänstledi­gt, säger Annelie Larsson.

TIDEN I AFGHANISTA­N har också gett henne en bestämd uppfattnin­g i frågan om de afghaner som flytt till Sverige bör få stanna eller inte:

– Jag förstår verkligen de som flyr och det är omänskligt att skicka tillbaka de som lyckats. Där lever man i en ständig rädsla för att själv dö eller för att någon i ens närhet ska göra det, säger hon och tillägger:

– Om det uppstår problem med flyktingar i Sverige så anser jag att vi själva har skapat dem. Vi har inte varit tillräckli­gt bra på att förklara hur det fungerar här. De som flytt från Afghanista­n kommer från en helt annan värld och behöver hjälp att förstå vår kultur.

”Man fick inte fotografer­a kvinnor och det var mycket tal om att skydda kvinnors heder”, berättar Annelie Larsson, som själv dolde armar, hals och hår under sin tid i Afghanista­n. ”Jag ville inte spä på bilden av att västerlänn­ingar är lösaktiga”, förklarar hon.

 ?? Bild: KATE STEGEMAN ?? GER RÅD. Läkare utan gränser erbjuder även preventivm­edelsrådgi­vning, vaccinatio­ner och behandling mot undernärin­g. Eftersom många besökare är analfabete­r jobbar personalen mycket med bilder och filmer.
Bild: KATE STEGEMAN GER RÅD. Läkare utan gränser erbjuder även preventivm­edelsrådgi­vning, vaccinatio­ner och behandling mot undernärin­g. Eftersom många besökare är analfabete­r jobbar personalen mycket med bilder och filmer.
 ?? Bild: KATE STEGEMAN ?? HÖGT TEMPO. Ahmad Shah Baba distriktss­jukhus i östra Kabul, har ett upptagning­sområde på 1,2 miljoner människor. På förlossnin­gen föds varje månad runt 2 000 barn, vilket är lika många som föds i Halmstad på ett helt år.
Bild: KATE STEGEMAN HÖGT TEMPO. Ahmad Shah Baba distriktss­jukhus i östra Kabul, har ett upptagning­sområde på 1,2 miljoner människor. På förlossnin­gen föds varje månad runt 2 000 barn, vilket är lika många som föds i Halmstad på ett helt år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden