Hallandsposten

Detta VAR skrällarna­s VM – och ”Les bleus”

-

Tack Kroatien och Belgien för underhålln­ingen, den roligaste fotbollen och beviset för att smånatione­r med fyra respektive tolv miljoner kan mäta sig med de stora elefantern­a i fotbolls-vm. Tack Janne Anderssons Sverige för att ha satt blågul färg på mästerskap­et genom att skapa fotbollsfe­ber både Ryssland och på hemmaplan och med gemenskap och organisati­on ha nått Vm-kvartsfina­l och den största framgången sedan vi grävde det där bronset i USA 1994.

Och grattis Frankrike för den smartaste och mest effektiva fotbollen. Men långt ifrån den vackraste sett till det fantastisk­a spelarmate­rialet. Fotbolls-vm i Ryssland är över. Vm-maskoten, vargen Zabivaka kan pensionera­s. Den ryske presidente­n Vladimir Putin kan montera ner hela sin gigantiska pr-apparat liksom många av de pimpade arenorna som efter VM i vissa fall ska hysa division 2 -och 3-lag.

FÖR EGEN DEL tog Vm-slutspelet slut för en vecka sedan efter 1 113 mil.

Mycket var bättre än förväntat. Men mycket hade också kunnat vara bättre och jag tror varken att fattiga, homosexuel­la eller andra förtryckta grupper fick det bättre under Vmresans gång.

Därför doftade Fifa-presidente­n Infantinos hyllningar och lovord som ”Det bästa världsmäst­erskapet någonsin!” ganska unket och obehagligt.

Men visst, fan-id måste vara det bästa påfundet på mycket länge oavsett om det nu var Fifa eller Ryssland som kom på det. Borta var idioterna, huliganern­a från tidigare mästerskap och borta var, förutom ett och annat bråk, upploppen och uppgörelse­rna mellan olika supportrar.

I stället fick vi ett VM som det var oerhört svårt att ta sig till för supportrar och media, där någon tycktes ha kastat tärning om utplacerin­gen av spelorter när man, som i Sveriges fall, lyckades placera den nordligast­e, sydligaste och östligaste värdstaden i samma grupp.

Det var ett mästerskap där bollinneha­vslagen föll bort ett efter ett efter att ha snubblat sig vidare från gruppspele­t.

Argentina, Spanien, Portugal och Colombia redan i åttondelen. Brasilien och Uruguay i kvarten.

Då, bland alla skrällar, hade också den

 ??  ?? FRANSKT VM-GULD. Det var 20 år sedan sist. Den gången vann förbundska­ptenen Didier Deschamps det som spelare – nu hissades han som förbundska­pten tveksam straff för Frankrike fram till 2–1. Luka Modric fick trösta sig med Vm-silver och utnämninge­n som...
FRANSKT VM-GULD. Det var 20 år sedan sist. Den gången vann förbundska­ptenen Didier Deschamps det som spelare – nu hissades han som förbundska­pten tveksam straff för Frankrike fram till 2–1. Luka Modric fick trösta sig med Vm-silver och utnämninge­n som...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden