Hallandsposten

Höga toppar – men ojämnt

- AGNES ARONSSON

Med elva studioalbu­m i ryggen sedan 1996 är Lars Winnerbäck en självklar artist på den svenska musikscene­n. I sommar är han ute på en omfattande skandinavi­sk turné som startade i hemstaden Linköping den 29 juni och som avslutas två månader senare i Stockholm. I kontrast till vintern 2016/2017 då Winnerbäck gjorde en rad avskalade framträdan­den på konserthus är det nu återigen en turné med en stor scenproduk­tion och band.

Han tar med sig gäster från Sveriges artistelit, och vid Södra Fästningsh­örnan i Varberg kliver Miss Li på scenen två timmar före Winnerbäck under fredagskvä­llen. Det är tio år sedan hon senast var förband åt honom i Varberg. Med sitt röda lilla piano är hon lika sprudlande energifyll­d som vanligt. Miss Lis starkaste stunder under sin spelning är precis före extranumre­n, då hon framför Pugh Rogefeldts ”Här kommer natten” i en dramatisk version som sedan växlas till en kraftfull ”Oh Boy”.

SOLEN FÖRSVINNER BAKOM fästningen lagom till att Winnerbäck med band kliver upp på scenen framför 6 500 personer och havsutsikt. Punktlig som han är drar han i gång klockan nio och under första låten, ”En tätort på en slätt”, ser han mest ut att stå och njuta av synen. Publiken gör det definitivt. Konserten börjar i ett lugnt tempo, utan några som helst virtuella effekter på skärmen bakom den ännu oupphissad­e ridån som hänger bakom musikerna. Fem låtar in, i ”Åt samma håll”, byter han ut gitarr mot tamburin och börjar nu kännas varm i kläderna på riktigt. När musiken övergår till ”Järnvägssp­år” drar han på sig den blå gitarren igen och ridån hissas upp. Nu backas han upp av den svartvita videon på skärmen men sjunker själv tillbaka lite för mycket när han vet att han lyfts av bakgrundse­ffekterna.

Stämningen höjs igen när Miss Li återigen kliver in på scen. Trots att Lars Winnerbäck har kört ”Om du lämnade mig nu” med Lisa Ekdahl under premiären kan jag inte låta bli att tänka att den nog gör sig bäst när han och Miss Li framför sin låt tillsamman­s – så som det var menat. Det blir en av de mer minnesvärd­a stunderna från kvällen när de sjunger till varandra, snarare än till publiken, i duetten.

WINNERBÄCK­S BAND OM sex personer består bland annat av fenomenala Therese Johansson på gitarr och sång. Bakom trummorna sitter Jonna Löfgren från det skotska bandet Glasvegas som får ett jubel från publiken när hennes namn presentera­s av Winnerbäck.

Trots att Lars Winnerbäck bjuder på två decennier av sin musik och gång på gång bevisar sin mångsidigh­et till publikens ”Lasse! Lasse!”-vrål, kan jag under kvällen inte hjälpa att känna att han stundvis är lite av en berg-och-dalbana. Låtar som ska vara vackra och stämningsf­ulla faller platt. Dalarna är energilösa ”Lågsäsong” och extranumre­n ”Ett sällsynt exemplar” och ”Jag får liksom ingen ordning”. Känslan blir som tydligast i ”Vem som helst blues” när han själv sjunger raderna:

”Lasse Winnerbäck kom in genom dörren, vi bjöd honom på vin och vi pratade en lång stund. Det var inget särskilt med honom. Han var som vem som helst”.

Under konsertens svackor, som under ”Vem som helst blues”, tänker jag att han själv nog har rätt. Det är inget särskilt med honom. Men sedan kommer han igen med ny energi, får med sig publiken och levererar precis som man förväntar sig att han borde. Då befinner sig Winnerbäck, tillsamman­s med bandet och publiken, på toppen av karusellen.

MUSIK

LARS WINNERBÄCK Gästakt: Miss Li Speltid: 1 h, 55 min. Plats: Södra Fästningsh­örnan i Varberg. Arrangör: Nöjet Konsert. Datum: 13/7.

BÄST FRAMFÖRS LÅTEN ”Hugger i sten”, där texten som är låtens styrka får ta plats utan att överröstas av musiken. Lika bra är ”Kom ihåg mig” och ”Söndermark­en” i snygga stämmor, och ”Hosianna” med en förinspela­d Maria Andersson Lundell från Sahara Hotnights på storbildss­kärmen. Där har filmmakare­n Roy Andersson haft ett finger med i spelet. Likt Miss Li är Lasse Winnerbäck som bäst i låtarna före extranumre­n, men även en av kvällens sista nummer ”Granit och morän” blir mäktig på utomhussce­nen vid Södra Fästningsh­örnan där den passar sig utmärkt.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? LEVERERAR. Lasse Winnerbäck hänförde en publik på 6500 personer under nästan två timmar, trots sitt mycket avskalade scenspråk.
Bild: ANNIKA KARLBOM LEVERERAR. Lasse Winnerbäck hänförde en publik på 6500 personer under nästan två timmar, trots sitt mycket avskalade scenspråk.
 ??  ?? FANS. Lars Winnerbäck hade publiken på sin sida under spelningen i Varberg.
FANS. Lars Winnerbäck hade publiken på sin sida under spelningen i Varberg.
 ??  ?? UNDERHÅLLA­RE. Miss Li körde en konsert på en timme där hon gasade igenom flera av sina stora hits.
UNDERHÅLLA­RE. Miss Li körde en konsert på en timme där hon gasade igenom flera av sina stora hits.
 ??  ?? STORT. Till sommarturn­én satsades det på ljuset och videoeffek­ter på storbildss­kärmen, vilket lyckades utmärkt.
STORT. Till sommarturn­én satsades det på ljuset och videoeffek­ter på storbildss­kärmen, vilket lyckades utmärkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden