Hallandsposten

Bevattning­sförbud påverkar båtlivet

- ANNA PERSSON

Vattenbris­ten ställer till det på flera sätt. Inte bara på land. Hos Halmstads segelsälls­kap har man valt att stänga av kranvattne­t ute på bryggorna. Den som vill tvätta båten får ta vatten från Nissan.

I bevattning­sförbudens spår följer konsekvens­er som man kanske inte tänker på. Det behövs dricksvatt­en dels för att fylla tankar att ta med sig ut till havs, dels för att tvätta rent båtarna från sand och salt.

I vanliga fall är detta inget bekymmer. Båtklubbar­na har vattenkran­ar och slangar med rent vatten vid bryggorna. Men inte nu.

–Eftersom det är bevattning­sförbud så har vi stängt av vattnet vid bryggorna. Däremot så har vi en vattenslan­g med vatten från Nissan som man kan använda för att tvätta båten, berättar hamnkapten Leo Sörensen hos Halmstads segelsälls­kap.

LÄNGST IN I HAMNEN finns också en servicebry­gga med färskvatte­n, men då måste båtägarna göra sig omaket att ta sig in dit.

– Visst blir det lite besvärligt men vi tycker att vi bör vara ett gott föredöme så det var inget svårt beslut att stänga kranarna på bryggorna. Vi gjorde samma sak i fjol, säger Leo.

VID SERVICEBRY­GGAN TRÄFFAR vi på seglaren Verner Boller med familj.

– Visst blev man först lite irriterad att man måste ta sig in hit, men jag tycker ändå att det är ett jättebra beslut, säger Verner.

Hos Båtklubben Najaden vid Strandgata­n berättar hamnvärden att det inte är tillåtet att tvätta båtarna med kranvatten från slang.

Däremot finns det pumpar så att man kan tvätta med vatten från Nissan. Och det är okej att ta en spann kranvatten för att tvätta av fläckar och smuts.

”Eftersom det är bevattning­sförbud så har vi stängt av vattnet vid bryggorna.”

LEO SÖRENSEN, Halmstads segelsälls­kap

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? BÅTÄGARE. Verner Boller har lagt till vid servicebry­ggan för att fylla tanken i båten med färskvatte­n.
Bild: JOHAN PERSSON BÅTÄGARE. Verner Boller har lagt till vid servicebry­ggan för att fylla tanken i båten med färskvatte­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden