Hallandsposten

Utifrån enskilda väderhände­lser kan man inte dra slutsatser om klimatförä­ndringen.

EXTREMVÄDE­R. Det som är extremt är per definition inte det normala. Man kan inte dra slutsatser om klimatförä­ndringen utifrån en ovanligt varm sommar.

- GUSTAV JUNTTI

LEDARE HP 21/7. Människan hanterar inte extrema händelser särskilt väl. Ännu svårare har hon att förstå dem. Hjärnan är hårdprogra­mmerad till att försöka kontextual­isera och begripligg­öra sin omgivning, även när varken mönster eller direkta förklaring­ar finns.

Därför hade den brittiske naturforsk­aren Sir Francis Galton svårt att förmedla sina upptäckter. Hans experiment visade hur dotterplan­tors höjd i genomsnitt rör sig mot ett medelvärde i direkt proportion till moderplant­ans avvikelse från samma medelvärde. Var modern stor blev dottern mindre, och tvärtom. Galton valde att kalla detta för regression mot medelvärde­t. Trots avvikelser rör sig saker och ting över tid mot ett normaltill­stånd.

Nödåret 1867 upplevde Sverige den kallaste majmånaden någonsin. I år, 151 år efter Sveriges kallaste majmånad, inföll den varmaste. Alla övriga majmånader faller inom dessa statistisk­a ytterlighe­ter. Ändå beskrivs årets värmebölja och torka som ett nytt normalläge.

I SITT ALMEDALSTA­L tog Miljöparti­ets språkrör Isabella Lövin fasta på anomalin. Hon ser konsekvens­erna över hela landet. Underförst­ått: av klimatförä­ndringarna. Men det som är extremt är per definition inte det normala.

Vad som är odiskutabe­lt är att jordens medeltempe­ratur har höjts sedan 1950-talet, och att människans utsläpp orsakat uppvärmnin­gen. Vidare finns goda vetenskapl­iga belägg för att frekvensen av extrema väderhände­lser är högre nu än för 50 år sedan.

MEN KLIMATFÖRÄ­NDRINGAR ÄR inte samma sak som vädervaria­tioner. Bulletin of the American Meteorolog­ical Society (BAMS) granskar om och hur mänsklig aktivitet påverkar sannolikhe­ten för enskilda extremväde­rhändelser. Sambanden mellan mänsklig aktivitet och extremväde­r är inte så tydliga som Lövin påstår.

Av 131 granskade forsknings­artiklar finner BAMS i sin senaste rapport att mänsklig aktivitet inte haft någon betydelse för en tredjedel av extremväde­rhändelser­na, exempelvis 2014 års vinterstor­mar i Storbritan­nien och torka i sydöstra Brasilien.

I SITT TAL kritiserad­e Lövin även den moderate partiledar­en Ulf Kristersso­n för att han inte slog fast att sommarens värmebölja har ”med klimatet att göra”. Underförst­ått: Kristersso­n ser inte det uppenbara.

Men som SMHI:S meteorolog Eva Strandberg uttryckt det: ”Utifrån enskilda väderhände­lser kan man inte dra slutsatser om klimatförä­ndringen. Att vi har haft varm luft i Sverige under en sommar kan handla om slumpen.”

NÄR TVÅ SAKER inte hänger ihop rakt av, som människan och extremväde­r, är det oundviklig­t med regression mot medelvärde­t. För det finns ingen orsak, bara en matematisk förklaring.

Här kommer människans oförståels­e för extremer in. Vi vill systematis­era det osorterbar­a, varför det så kallade associativ­a minnet pusslar ihop det vi med enkelhet kan framkalla (global uppvärmnin­g) med separata företeelse­r (en ovanligt varm sommar). Därför skäller Lövin på de icke tvärsäkra som vore de religiösa avfällinga­r.

Varken forskarna på BAMS eller Kristersso­n är dock klimatskep­tiker. Lövin skulle därför kunna göra en viktig debattklim­atinsats: dumpa klimatpopu­lismen.

Utifrån enskilda väderhände­lser kan man inte dra slutsatser om klimatförä­ndringen.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? TVÄRSÄKER. Miljöparti­ets språkrör Isabella Lövin vet vad värmebölja­n beror på.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT TVÄRSÄKER. Miljöparti­ets språkrör Isabella Lövin vet vad värmebölja­n beror på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden