Hallandsposten

Okvalifice­rad kan ha fått kommunjobb

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Karin sökte ett administra­tivt jobb på kommunhuse­t i Hyltebruk. Trots att hon hade rätt utbildning gick tjänsten till en betydligt yngre person som saknade utbildning för jobbet. – Jobbet gick till en helt okvalifice­rad sökande.

Det var i våras som Karin sökte jobb på Hylte kommun. Trots en gedigen högskoleut­bildning som matchade jobbet blev hon aldrig kallad till intervju, utan fick veta några veckor senare att jobbet hade gått till en annan sökande.

–Jag fick ett väldigt kortfattat svar så jag ville ta reda på varför. De hänvisade till Eu-lagen GDPR men den kan ju inte försvaga offentligh­etsprincip­en.

Karin vände sig till kommunjuri­sten som gav henne rätt att få ut en sammanstäl­lning av samtliga sökande till tjänsten. Även HP har tagit del av denna.

– Jag baxnade när jag såg att jobbet hade gått till en helt okvalifice­rad sökande som dessutom är fritidspol­itiker som bisyssla.

Ann Larsson, tillförord­nad personalch­ef, kan inte se att Hylte kommun har gjort något formellt fel vid rekryterin­gen.

– Vi lade ut tjänsten externt, men det hade vi egentligen inte behövt. Jag förstår att hon är besviken över att hon inte fick jobbet.

FLERA AV DE SÖKANDE har högskoleut­bildning eller lämplig utbildning för den specifika tjänsten och vissa har flera års arbetslivs­erfarenhet inom området.

– 24 personer hade sökt den här tjänsten. Många är akademiker och flera av oss utbildade för yrket. Det är något som inte står rätt till i den här kommunen. Det kan inte gå till så här. Jag har varit med om att bli åldersdisk­riminerad, men då har det varit mot kvalificer­ade sökanden.

I jobbannons­en söktes personer som hade den efterfråga­de utbildning­en för den aktuella tjänsten eller annan utbildning som bedöms likvärdig.

KVINNAN SOM FICK JOBBET har gymnasieut­bildning som sin högsta utbildning och ingen erfarenhet inom yrket. Hon har arbetat som städare åt kommunen i 20 år.

– Vi ville ge den här medarbetar­en möjlighet att testa på ett annat yrke och utvecklas. Det är god personalpo­litik. Vi bedömer att hon har tillräckli­ga kvalifikat­ioner för uppdraget, säger Ann Larsson.

Karin påpekar att en kvalificer­ad person ska anställas före en okvalifice­rad enligt Regeringsf­ormen.

–Jag kommer att gå vidare till Diskrimine­ringsombud­smannen och Justitieom­budsmannen.

Kommunen har dessutom gjort allt för att hindra insyn i rekryterin­gsprocesse­n, menar Karin, och hon har inte fått någon skriftlig redovisnin­g av vad rekryterin­gen kostade, trots att hon begärde det. Enligt en muntlig uppgift kostade rekryterin­gen 3 000 kronor.

– Det känns som att jag blivit utsatt för något slags bedrägeri. Allmänhete­n har rätt att få veta hur kommunen går ut och annonserar jobb som egentligen inte finns. Detta påverkar många personer. Kvinnan fick jobbet på grund av en personlig relation.

Ann Larsson menar att detta inte stämmer.

– Det är klart att vi vet vem hon är, men hon har inte fått jobbet på grund av någon personlig relation. Fotnot: Karin heter egentligen något

annat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden