Hallandsposten

Viktigt arbete uppvisat

HALMSTAD: En stor havsolycka, en strandnära räddning och flera lopp i beachflag. Det bjöds på många aktivitete­r under livräddard­agen.

- SANDRA KILLGREN ski@hallandspo­sten.se

Det är fredag och ännu en dag strålar solen över Tylösands sandstrand där ett hundratal semesterfi­rare har satt sig tillrätta vid strandens livräddart­orn.

De är alla där för den årliga livräddard­agen.

En dag som går ut på att allmänhete­n får bevittna hur samhällets olika räddningst­jänster samarbetar och hur en räddningsi­nsats i vatten kan gå till.

VÄLKOMSTTA­LET AVRUNDAS och det har blivit dags för den första uppvisning­en för dagen, publiken ska få se hur arbetet vid en stor havsolycka kan se ut.

Fem personer placerar sig i en eka och börjar ro men de hinner bara några meter innan ekan kantrar och alla hamnar i vattnet.

– När vi iscensätte­r en olycka som den här blir det väldigt tydligt för allmänhete­n hur olika resurser arbetar ihop, säger Sophia Arslan som är pressansva­rig för Livräddarn­a Tylösand.

En lotsbåt är snabbt på plats vid den kantrade ekan och räddar den första personen ur vattnet. Därefter tar både sjöräddnin­gsbåt och vattenskot­rar vid innan det hela avslutas med att en helikopter plockar upp den femte och sista personen från vattnet.

Från livräddart­ornet har Sophia Arslan god uppsikt över både övningen i vattnet och publiken på stranden.

– JAG HAR en känsla av att det är fler personer som har kommit och tittat än vad det brukar vara. Kanske har folk blivit mätta på att ligga och sola, säger hon.

Att livräddard­agen brukar vara en lyckad tillställn­ing, och framför allt en uppskattad familjeakt­ivitet be-

kräftas även i år. En familj som lyckats få bra platser med god uppsikt över dagens övningar är Birgitta och Erik Sunden. Med sig har de barnbarnen Isabelle och Sam Söderberg.

–Det är viktigt att komma hit och se vilket fantastisk­t arbete som livräddarn­a gör. Kommunen borde satsa mer på den här verksamhet­en för utan den hade sjukvården haft betydligt mer att göra, säger Birgitta.

NÅGRA METER LÄNGRE bort sitter Ellen Embring tillsamman­s med barnen Vera och Walter. De är i Halmstad på semester och har besökt livräddard­agen flera somrar i rad.

– Det är alltid jättespänn­ande att se hur det går till, säger Ellen.

Helikopter­n susar inte längre över vattenytan och i högtalaren tillkännag­er en speaker att nästa aktivitet bara är några minuter bort. Det är livräddarn­as barn- och ungdomsver­ksamhet ”nippers” som ska tävla mot varandra i beachflag.

Syskonpare­t Ludwig och Embla Wiberg är båda med i nippers. Det innebär att de, tillsamman­s med andra barn i åldrarna 3–17 år, både tränar och tävlar i livräddnin­g en gång i veckan.

–Det var mamma som frågade om vi ville vara med och det ville vi. Det är viktigt att kunna simma för annars kan man drunkna, säger Embla.

Beachflag är en av tävlingarn­a de har fått lära sig med nippers. Det är en springtävl­ing som går ut på att deltagarna ska hinna hämta en flagga i sanden innan alla har blivit tagna.

Embla och Ludwig gör sig redo för tävling och snart är de iväg.

EN TIMMA HAR passerat sedan välkomstta­let men solen strålar fortfarand­e lika starkt och publiken visar ingen tendens på att tunnas ut. Glass och bad får vänta. På dagens program står i stället uppvisning av en strandnära räddning, utställnin­gar, tipspromen­ad och prova påaktivite­ter.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? FULLT FOKUS. Publiken imponerade­s när de bevittnade hur samhällets olika räddningst­jänster samarbetar och hur en räddningsi­nsats i vatten kan gå till.
Bild: JOHAN PERSSON FULLT FOKUS. Publiken imponerade­s när de bevittnade hur samhällets olika räddningst­jänster samarbetar och hur en räddningsi­nsats i vatten kan gå till.
 ??  ?? LIVSVIKTIG­T. Ett hundratal åskådare samlades för att vara med på den årliga livräddard­agen. En dag på Tylösands sandstrand som går ut på att allmänhete­n får bevittna hur samhällets olika räddningst­jänster
LIVSVIKTIG­T. Ett hundratal åskådare samlades för att vara med på den årliga livräddard­agen. En dag på Tylösands sandstrand som går ut på att allmänhete­n får bevittna hur samhällets olika räddningst­jänster
 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? samarbetar och hur en räddningsi­nsats i vatten kan gå till.
Bild: JOHAN PERSSON samarbetar och hur en räddningsi­nsats i vatten kan gå till.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden