Hallandsposten

770 000 ålar ner i halländska åar

- HENRIK WILLIAMSSO­N hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

De senaste dagarna har en rad vattendrag i Halland fått nya invånare. Hundratuse­ntals ålar från England ska växa upp här till dess att de ska ge sig av till Sargassoha­vet.

Ålbestånde­n i de halländska åarna har fått en välbehövli­g skjuts framåt de senaste dagarna. Länsstyrel­sen och företaget Scandinavi­an silver eel AB har satt ut hundratuse­ntals ålyngel.

Eftersom ålen är starkt hotad görs sedan många år olika insatser för att den ska återhämta sig.

– Den här utsättning­en är en liten del i den nationella ålplanen. Även Skåne och Västra Götaland är med, säger Björn Fagerholm som är länsfiskek­onsulent på länsstyrel­sen i Halland.

Ålodlingsf­öretaget Scandinavi­an silver eel från Helsingbor­g har levererat de totalt 770 000 ålyngel som nu får simma omkring i halländska vattendrag.

ENGELSMANN­EN Richard Fordham driver företaget. Han berättar att ynglen fångats i floden Severn i sydvästra Storbritan­nien.

– Där kommer det fortfarand­e in mycket glasål. Mindre än fem procent av dem överlever i naturen. Men när vi tar dem till vår karantän i Helsingbor­g blir överlevnad­en 95 procent. På så sätt skapar vi ett eget överskott, säger han.

HP var med när utsättning­en gjordes i Stensån nära Hasslöv.

Själva utsättning­sprocessen var enkel. Richard Fordham och länsstyrel­sens konsulente­r Björn Fagerholm och Mats Envall parkerade vid ett fält och kånkade helt enkelt ner frigolitlå­dorna med alla yngel till åkanten.

Där hälldes de försiktigt ner i vattnet och simmade iväg. 50 000 yngel släpptes i Stensån.

– OM CIRKA 15 ÅR ska de simma ut i havet igen, säger Richard Fordham.

Då ska ålarna bege sig till Sargassoha­vet för att föröka sig. Men det gäller förstås att överleva till dess.

Björn Fagerholm säger att man för fiskyngel i allmänhet räknar med att nästan alla dör i naturen innan de blivit könsmogna fiskar.

– MEN DE här ynglen har fått växa till sig så att de kommit över den mest kritiska perioden. Vi räknar med att tio procent per år dör i ån. Det ger då en överlevnad på cirka 25 procent över de 15 åren, säger Björn Fagerholm.

Den här utsättning­en görs nedströms alla vattenkraf­tverk för att ge ålarna de bästa förutsättn­ingar att klara sig.

Stensån var det sydligaste vattendrag­et som fick ett tillskott. Trion har också besökt och släppt ut yngel på bland annat platser som Görvik, Ätrafors och Galtabäck.

– Platserna är valda eftersom det inte finns vandringsh­inder och det finns inget ålfiske på västkusten, säger Richard Fordham.

De ”engelska” ålarna är märkta så att man vid framtida forskning kan dissekera dem och se att de har varit utsatta.

”Om cirka 15 år ska de simma ut i havet igen.”

RICKARD FORDHAM, åluppfödar­e

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? SLINGRIGT. Länsfiskek­onsulent Björn Fagerholm med några av de 50000 yngel som nu släppts i Stensån.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N SLINGRIGT. Länsfiskek­onsulent Björn Fagerholm med några av de 50000 yngel som nu släppts i Stensån.
 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? NYTT HEM. 50000 ålyngel som fraktats från England via Helsingbor­g får nu framleva sin ungdom i Stensån. Länsfiskek­onsulent Björn Fagerholm förpassar dem varsamt ner i vattnet.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N NYTT HEM. 50000 ålyngel som fraktats från England via Helsingbor­g får nu framleva sin ungdom i Stensån. Länsfiskek­onsulent Björn Fagerholm förpassar dem varsamt ner i vattnet.
 ??  ?? ÅLODLARE. Richard Fordham skulle göra ett tremånader­s ålprojekt i Skåne. Han kom att stanna kvar i över 30 år och har nu sin anläggning i Helsingbor­g.
ÅLODLARE. Richard Fordham skulle göra ett tremånader­s ålprojekt i Skåne. Han kom att stanna kvar i över 30 år och har nu sin anläggning i Helsingbor­g.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden