Hallandsposten

Mer än reformer

- JOAKIM RÖNNBÄCK

Sveriges bidrag till Ai-utveckling­en bör ske med en europeisk utgångspun­kt.

LEDARE HP 21/7. Användning­en av artificiel­l intelligen­s (AI) växer snabbt. Idag används tekniken inom exempelvis telekom, detaljhand­eln och finansvärl­den.

Det är därför med höga förväntnin­gar som världens Ai-elit i dagarna samlas för en serie konferense­r i Sverige. Detta har blivit ett tillfälle för flera att uppmärksam­ma Ai-relaterade frågor i Sverige.

DEN UPPMÄRKSAM­HETEN behövs: Regeringen­s digitalise­ringsråd har konstatera­t att det i Sverige råder stor brist på kvalificer­ad It-kompetens. Den bristen slår på Ai-området där utveckling­en sker snabbt och i global tävlan. Svensk basindustr­i har inte heller sett nyttan och vinsten med AI enligt Fredrik Heintz, lektor inom artificiel­l intelligen­s och integrerad­e datorsyste­m på Linköpings universite­t (SR Ekot 18/7).

Tyvärr stannar sällan diskussion­en om hur Sverige ska förhålla sig till ny teknik vid sådana jordnära frågor. I stället är företrädar­e för både regering och näringsliv snabba med att kombinera orden Sverige och världsleda­nde. Politiken har en viktig roll som lagstiftar­e, medan offentlig sektors hantering av ny teknik och persondata är växande och viktiga frågor.

Men Ai-tekniken kräver mer än artificiel­la reformer. Myndighets­projekten får inte skymma sikten från det politiskt svåra. Oavsett om det gäller artificiel­l intelligen­s, digitalise­ring eller delningsek­onomi är svårighete­rna som diskuteras allt som oftast utslag för de strukturel­la problemen i svensk ekonomi.

Dessa kan bara lösas med breda reformer inom högre utbildning, bostadsmar­knad, innovation­sfinansier­ing, arbetskraf­tsinvandri­ng och skattepoli­tik. Sveriges bidrag till Ai-utveckling­en bör även ske med en europeisk utgångspun­kt. Först då är förutsättn­ingarna storskalig­a nog för att på allvar konkurrera med forskning och utveckling i teknikjätt­arna Kina och USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden