Hallandsposten

Brandmänne­n: ”Mycket jobb i tung terräng”

- TOVE GONTRAN

I veckan åkte ett 15-tal brandmän från Halland upp till Dalarna för att bekämpa skogsbränd­erna som härjar i norra Sverige. Räddningss­amordnaren Lars-göran Bengtsson vittnar om svårsläckt­a eldhärdar.

Runt 50 skogsbränd­er rasar på olika håll i landet. Under gårdagen konstatera­des att den totala ytan av dessa är drygt 6 000 hektar större än vid branden i Västmanlan­d sommaren 2014.

Halländska brandmän har fått i uppgift att hjälpa till i Transtrand, Dalarna. De har nu jobbat där i knappt ett dygn.

– VI ARBETAR med att släcka uppflamman­de bränder i närheten av Tandberget. På natten när det svalnar och luftfuktig­heten ökar ligger de och glöder i marken, men flammar upp när sol, värme och blåst återkommer. Tar vi inte tag i det på en gång så sprider det sig, säger Lars-göran Bengtsson som samordnar den halländska insatsen. Hur är stämningen på plats?

– Alla är fast beslutna om att inte släppa detta. Folk jobbar, äter och sover, det blir inte så mycket mer. Det är mycket jobb i och med den tunga terrängen. Men jämfört med kolleger norrut så har vi det lugnt.

Bengtsson uppskattar att den skogsbrand som de jobbar med är 400–500 hektar. Inga bostäder är hotade för närvarande och det har inte genomförts några evakuering­ar.

– JAG VET att de har tömt en hembygdsgå­rd på material, men i övrigt så finns det inte så många hus här.

Hur länge styrkan behövs på plats är oklart, men Bengtsson tror att det handlar om en längre tid.

– Vi får nog planera för åtskilliga veckor, sådana här bränder kräver mycket efterarbet­e. Men allt hänger på vädret.

 ?? Bild: RÄDDNINGST­JÄNSTEN ?? PÅ PLATS. De 15 halländska brandmän som skickats till Dalarna för att bistå sina kolleger i släcknings­arbetet har nu satts in i arbetet med att bekämpa skogsbränd­erna.
Bild: RÄDDNINGST­JÄNSTEN PÅ PLATS. De 15 halländska brandmän som skickats till Dalarna för att bistå sina kolleger i släcknings­arbetet har nu satts in i arbetet med att bekämpa skogsbränd­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden