Hallandsposten

Lena gjorde obehagligt fynd i torsk

- JENNIFER LAST

När Lena Österström köpte torsk från fiskhandla­ren fick hon ett extra tillbehör: Mask. Ingen angenäm upptäckt, men faktum är att det ofta förekommer mask i framför allt vit fisk.

Den färska torsken från citygross skulle bli tisdagskvä­llens middag, men när hon kom hem och öppnade förpacknin­gen såg hon att det krälade maskar på och runt fisken.

– Jag höll på att kräkas. Jag kommer nog inte kunna äta torsk igen. Jag är bara glad att jag såg maskarna innan jag tillagade fisken. Vi fick äta korv och pasta istället, säger Lena Österström.

ENLIGT GÖRAN SAHLÉN, universite­tslektor i biologi vid Högskolan i Halmstad, är det dock vanligt med mask i både vit fisk och makrill.

– Man kan tycka att fisken ska vara fri från mask när man köper den hos fiskhandla­ren. Samtidigt är det lätt att missa, säger Göran Sahlén.

Fiskarna äter skaldjur och i skaldjuren finns maskägg. Äggen kläcks sedan i fiskens tarm och tar sig ut i fiskens kropp där de sedan väntar på att bli uppätna av en större fisk, förklarar Göran Sahlén.

– DET ÄR olika från år till år hur vanligt det är, men mask dyker upp lite då och då och fisken far inte illa av det. När man tillagar fisken försvinner alla spår, så jag skulle bara plocka bort masken, laga fisken och äta den. Det är ingenting som är farligt för människan, säger han.

Även Anne-sofie Holmgren, som ansvarar för fisk och delikatess på Citygross, menar att det inte är något konstigt med att det ibland finns mask i fisken, men förstår att det inte är aptitligt för konsumente­n.

– Det är något som förekommer naturligt i varan. Ser vi att det finns mask så plockar vi bort fisken. Det är ingenting vi vill sälja. Vi beklagar naturligtv­is det inträffade och har i det här fallet ersatt kunden, säger hon.

”Det är ingenting som är farligt.” GÖRAN SAHLÉN, lektor i biologi

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ??
Bild: JOHAN PERSSON
 ??  ?? MASK I FISKEN. Lena Österström fick mer än bara torsk när hon handlade av fiskhandla­ren.
MASK I FISKEN. Lena Österström fick mer än bara torsk när hon handlade av fiskhandla­ren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden