Hallandsposten

40-TAL UNGDOMAR SOMMARJOBB­AR PÅ HKSCAN

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Fasta tider och tydliga arbetsuppg­ifter. I sommar får ett 40-tal ungdomar en inblick i arbetslive­t och en möjlighet att samla på sig erfarenhet­er på Hkscan i Halmstad.

Hkscan har en lång tradition av att ta emot sommarjobb­are.

– Det är fantastisk­t kul att kunna erbjuda ett tillfällig­t jobb till ungdomar som annars kanske bara hade dragit runt på stan eller legat på stranden. Här får de förhålla sig till ett tidsschema och får en insikt om vad som krävs för att tjäna pengar, säger Hans-åke Johansson, platschef på Hkscans skivanlägg­ning i Halmstad.

Han menar att det är ynnest att få bevittna den förvandlin­g som ungdomarna genomgår under somrarna.

– Oftast brukar de vara lite nervösa under sin första vecka på företaget. I slutet av perioden brukar de vara laddade av självförtr­oende och fyllda av självinsik­t. De har fått lära sig saker om sig själv och arbetslive­t som de sedan bär med sig in i framtiden.

Sedan i början av 2000-talet har ett 50-tal sommarjobb­are erbjudits fast anställnin­g på företaget.

– Alla är inte sugna på att studera vidare och många har trivts så bra här att de kan tänka sig att fortsätta på vår arbetsplat­s. Det är ju även en fördel för oss eftersom de redan behärskar arbetsuppg­ifterna.

DET ÄR FÖRSTA ÅRET som 17-åriga Felicia Beckius sommarjobb­ar på Hkscan.

– Det var min mammas sambos mamma som rekommende­rade mig att söka hit och det har jag inte ångrat. Jag trivs jättebra här. Kollegerna är fantastisk­t trevliga och om det uppstår något problem hjälper de alltid till att lösa det, säger hon.

I höst påbörjar hon andra läsåret på ekonomipro­grammet på Aspero idrottsgym­nasium i Halmstad.

– För mig är det viktigt att ha fasta rutiner även på sommaren. Lata dagar på stranden är inte riktigt min melodi. Jag tror att jag * Den som är under 18 ska ha en handledare på arbetsplat­sen. Av handledare­n ska man få veta vilka arbetsuppg­ifterna är och vilka risker som kan finnas på arbetsplat­sen. * Ungdomar som går i grundskola­n och är mellan 13 och 15 år får ha ett lätt och riskfritt arbete. Den som är mellan 16 och 18 år får ha ett arbete som inte är tungt eller riskfyllt. * Ungdomar som är mellan 13 och 15 år får arbeta högst 7 timmar per dag och högst 35 timmar i veckan, dock inte mellan klockan 20 och 06. Den som fyllt 15 år får arbeta 8 timmar per dag högst 40 timmar i veckan, dock inte mellan klockan 22 och 06, alternativ­t mellan 23 och 07. kommer att få nytta av de erfarenhet­er som jag bär med mig härifrån i framtiden även om jag siktar in mig på att bli sjukgymnas­t eller personlig tränare när jag har studerat klart.

varit med

JESPER KARLSSON HAR förr.

Det är det sjätte året som han sommarjobb­ar på Hkscan.

– Det var min bror som kom med förslaget att jag skulle söka sommarjobb här. Han sommarjobb­ade själv här i många år innan han blev fast anställd, säger han.

Jesper trivs bra på företaget och med arbetsuppg­ifterna.

– Eftersom jag har sommarjobb­at här i många år så känner jag de flesta anställda ganska väl. Jag har även fått känna på alla delar av verksamhet­en och det har varit utveckland­e.

I juni avslutade Jesper sina studier på lärarprogr­ammet vid Högskolan i Halmstad.

Om en månad inleder han en tjänst som mellanstad­ielärare på Vinbergssk­olan i Falkenberg.

Utanför Hkscans anläggning skiner solen och temperatur­en letar sig upp till 30-graderstre­cket.

Både Felicia och Jesper känner att de gott om tid att njuta av sommaren trots att de väljer att sommarjobb­a.

– Man lär sig att ta hand om helgerna på ett helt annat sätt när man jobbar. Dessutom har vi bra arbetstide­r. Den här veckan jobbar jag mellan klockan 4 och 12. Visserlige­n kan det vara lite tufft att stiga upp när väckarkloc­kan ringer klockan 2.50 på morgonen men samtidigt känns det skönt att ha många timmar över till fritidsakt­iviteter innan det är dags att lägga sig vid 21, säger Jesper.

 ??  ?? HAR RÄTT UTRUSTNING. Ljudnivån är hög och hörselkåpo­rna kommer väl till pass.
HAR RÄTT UTRUSTNING. Ljudnivån är hög och hörselkåpo­rna kommer väl till pass.
 ??  ?? PENGAR FRAMFÖR LEDIGHET. Jesper Karlsson är en av cirka 40 ungdomar som
PENGAR FRAMFÖR LEDIGHET. Jesper Karlsson är en av cirka 40 ungdomar som

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden