Hallandsposten

Olyckorna med vilt blir allt fler

-

I Halland har viltolycko­rna ökat med tio procent sedan i fjol. Rådjuren står för den största andelen.

Under årets första sex månader ökade antalet viltolycko­r i Halland med 90 stycken jämfört med samma period förra året. Från 876 till 966 i år. Totalt i hela Sverige har 30040 viltolycko­r rapportera­ts hittills i år, enligt statistik från Nationella Viltolycks­rådet (NVR). Den absolut största andelen av viltolycko­rna är de med rådjur, men de senaste åren har vildsvinen blivit en allt större fara i trafiken.

– DE MILDA vintrarna vi har haft gott om mat. Det har gjort att viltstamma­rna kunnat föröka sig, säger Magnus Nilsson, ansvarig eftersöksj­ägare i Halmstads kommun.

Att fler förare anmäler in till polisen tros också vara en bidragande orsak till den fortsatta ökningen av rapportera­de olyckor.

EN AV RISKERNA med den varma sommaren kan innebära att de vilda djuren kommer att röra mer på sig, i sökandet efter vatten och föda. I trafiken är det de vanliga tipsen som gäller.

– Sänk hastighete­n och var extra observant. Speciellt tidiga mornar och kvällar, när både vi och viltet pendlar. Sen är det bra att känna till de mer olycksdrab­bade sträckorna och att respektera viltvarnin­gsskyltarn­a, säger Pontus Nilsson, länsansvar­ig inom polisen för Hallands län.

MICAEL THERNSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden